. Ma Auguszta napja van.
Elkészült Kecskemét Gazdasági Programja
2015-11-25 17:37:27
Elkészült Kecskemét Gazdasági Programja

Elkészült Kecskemét Gazdasági Programja

A Gazdasági Program elkészítésével az önkormányzat a tulajdonában lévő Kecskeméti Városfejlesztő Kft.-t bízta meg. Az elkészült programot a város közgyűlése november 25-i ülésén fogadta el.

 

 

 

 

 

 

Kecskemét Megyei Jogú Város új Gazdasági Programjának elkészítése törvényi kötelezettség, amelyet Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szabályoz. Az új Gazdasági Program készítésének indokai között a törvényi kötelezettségen túl megjelentek a 2008-2009-es gazdasági válság sokrétű hatásai (gazdasági kiszolgáltatottság csökkentése, a városüzemeltetés felértékelődése, az energiahatékonyság fokozása, a város versenyképességének növelése, innovációs teljesítményének növelése, stb.). Szintén indokolja az új programot a változó európai és hazai szabályozási és fejlesztéspolitikai környezet, az új társadalmi és gazdasági igények megjelenése, valamint az a tény, hogy elindult az új európai uniós költségvetési és tervezési ciklus.

A Gazdasági Program üzenete az elmúlt évtizedek törekvései mellett új irányokat is tartalmaz. Változatlanul megjelenik a város gazdasági erejének növelése, a vállalkozási környezet vonzóbbá tétele; az infrastrukturális és gazdasági felzárkózás, az új irányokra nyitott térbeli kapcsolatok és új térségi, területellátó-szervező funkciók kialakítása, Kecskemét új arculatának keresése.

Új irányként jelenik meg az üzenetek között, hogy Kecskemét 2020-ra Magyarország egyik növekedési központjává váljon: termelőipar, megfelelő üzleti környezet, energia- és erőforrás-hatékonyság, megújuló energiák alkalmazása, infrastruktúra-modernizáció, gazdasági kapcsolatok szélesítése. A program megfogalmazza továbbá, hogy Kecskemét stratégiai ágazattá kívánja emelni a kutatás-fejlesztést és erősíteni kívánja innovációs teljesítményét. A város jövőbeli gazdaságfejlesztési törekvései a versenyképességet növelő, innovatív, minőségi fejlesztések irányába fognak mutatni, szem előtt tartva a környezetvédelmi szempontokat, valamint a klímaváltozás hatásaira történő felkészülést.

Kecskemét Gazdasági Programja illeszkedik az uniós és hazai dokumentumokhoz, amelyek pillérei az innováció és tudásalapú növekedés, a fenntartható növekedés, valamint a befogadó társadalom, inkluzív növekedés. A program illeszkedése során a készítők figyelembe vették a megyei és helyi stratégiai dokumentumokat is.

A program kapcsán alkalmazott alapelvek: pénzügyi egyensúly biztosítása, gazdasági növekedés, partnerség a gazdaságban, munkahelyteremtés, foglalkoztatás-bővítés, valós városfejlesztési szükségletek feltárása, hatékony uniós forráslehívás, modern önkormányzatiság, zöld város kialakítása, hatékony városmarketing, közösségi összefogás.

A város 11 programcsoporthoz kapcsolódóan fogalmazta meg gazdaságfejlesztési törekvéseit, és ezek keretében igyekszik megvalósítani tervezett beavatkozásait:

1. Ipari park, ipari-, innovációs- és logisztikai területek fejlesztési programja.

2. Járműipari és közvetlen kapcsolódó gazdasági ágazatok fejlesztési programja (beszállítói programok, új vállalkozások letelepítésének előkészítése).

3. A helyi KKV-k versenyképességének javítása, a beszállítói képesség növelésének programja (az üzleti infrastrukturális kapacitások bővítése, klaszterszervezetek tevékenységének bővítése, mentorálási és képzési programok, pénzügyi eszközök közvetítése, hitel és tőkekonstrukciók).

4. Turizmusfejlesztési program (adottságokon alapuló gyógy-, kulturális- és szabadidő, valamint öko-, lovas és tanyai turizmus erősítése, a vallási és örökség turizmus alapjainak lerakása, kemping létesítése, szálláshelyek minőségi fejlesztése).

5. Komplex agrár- és vidékfejlesztési program (tanyaprogram, a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének növelése, élelmiszerbiztonság fokozása, alkalmazkodó, környezettudatos és energia hatékony mezőgazdaság támogatása, mezőgazdasági és agrár-ipari klaszterek létrehozása).

6. Városi közszolgáltatás-fejlesztési program (egészségügyi, szociális, oktatási és képzési intézmények infrastrukturális és feladatellátási feltételeinek javítása, a városi sportinfrastruktúra felújítása, bővítése, közműberuházások hatékonyságnövelő megvalósítása, városüzemeltetés korszerűsítése.

7. Közúthálózat- és közlekedés-fejlesztési program (Intermodális pályaudvar és kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztése, a térségi elérhetőség javítása, Kecskemét elővárosi közlekedési rendszereinek fejlesztése, a városi és térségi kerékpárforgalmi-hálózat fejlesztése, az e-mobilitás alapjainak lefektetése).

8. Energiagazdálkodási és energiahatékonysági program (középületek, közintézmények, illetve közterületi világítási rendszer energiatakarékos, okos működtetése, energia-hatékonyságának javítása (BEMS), helyi megújuló energiaforrások [biomassza, biogáz, geotermikus energia, nap- és szélenergia] kiterjedt, adottságokhoz illeszkedő használata).

9. Humánerőforrás-fejlesztés programja.

10. "Élhető város", településfejlesztési program (Széchenyi tér revitalizációja, Rudolf Családi Kert és Közösségi Sportpark kialakítása, Homokbánya területének komplex, közterületi-, intézményi- és bérlakás-fejlesztése, Benkó Zoltán Szabadidő Park fejlesztése, Szociális jellegű városrehabilitációs programok)

11. Városi arculatfejlesztési program (városmarketing koncepció készítése, városmarketing akciók).

Utoljára frissítve: 2015-11-25 17:38:42

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>