. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Elképesztő mennyiségű szellem szerver van világszerte
2022-09-13 12:22:18
 Elképesztő mennyiségű szellem szerver van világszerte

Elképesztő mennyiségű szellem szerver van világszerte

Az évek telnek, a szerver pedig szerencsés esetben beváltja a hozzá fűzött reményeket. Persze megeshet az is, hogy nem.

 

A szerver hónapról hónapra idősödik, a forgalom is csökkenni kezd, az illúziók pedig szép lassan szertefoszlanak. A szerver azonban, amíg ki nem kapcsolják, továbbra is üzemel, készen áll arra, hogy végrehajtsa a rábízott feladatokat.

 

A szellem szerver fogalma

 

Azok a szervereket, amelyek már céltalanul vannak bekapcsolva, de gyakorlati hasznuk nincs, szellem szervereknek nevezzük. Egész pontosan azokra a vasakra vonatkozik ez a megnevezés, amelyek legalább féléve nem továbbítottak információt vagy nem végeztek számítást.

 

Lehet ilyen szerver egy olyan megbízható szolgáltatónál, mint a RackForest. A szolgáltató ugyanis nem fogja kikapcsolni a feleslegesen üzemelő szervert azt egészen addig, amíg fizetik érte a bérleti díjat. Nincs oka erre, hiszen a szolgáltatást a szerződés értelmében fenn kell tartaniuk. Sőt, adott esetben, ha a szerverszolgáltatónál gépparkfejlesztésre kerül sor, akkor a szerver szellem is megkapja az új hardvereket.

 

Nem kapnak frissítéseket, üzemeltetésük rengeteg pénzbe kerül, hiszen hűteni kell őket és temérdek áramot fogyasztanak. Ezen túlmenően kell nekik fizikailag valamennyi terület, és felügyeletre is szorulnak. Mindeközben nem látnak el semmilyen funkciót.

 

Mennyi szellem szerver lehet a világon?

 

Néhány évvel ezelőtt úgy becsülték, hogy a szerverek 30 százaléka ilyen kómás állapotban van. Ez egy tízezer szerverből álló szerverfarmon évente közel 1,5 millió dollárnyi pénzt pazarolnak el teljesen feleslegesen.

 

Ha megfeledkeznének a szerverről…

 

Előfordul, hogy azzal védekeznek a cégek, amikor kiderül, hogy jó ideje üzemeltettek egy szellem szervert, hogy azt hitte mindenki, hogy már régen kikapcsolták. Ma erre már van megoldás, a vállalatok azonosíthatják, ha egy szerverük kómába kerül. Ilyenkor energiahatékony ellátásra lehet őket átkapcsolni.

 

Ennél még jobb megoldás az, ha tisztában vagyunk az erőforrásigényünkkel, és ezzel összhangba is hozzuk az erőforrásainkat. Érdemes abba is belegondolni, hogy bizony bolygónk erőforrásai nem vég nélküliek. Ha pedig a szellem szerver kikapcsolásával több pénzt lehet megtakarítani, mint amennyit hoz, akkor tulajdonképpen ez az egyetlen helyes megoldás.

 

Összességében nem azért érdemes kizárólag spórolni például az árammal, hogy néhány ezer vagy tízezer forinttal több maradjon a zsebünkben. Sokkal inkább azért érdemes ezt tenni, hogy ne pazaroljunk feleslegesen olyan dolgot, aminek nem is vagyunk képesek felmérni az értékét.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>