Egy cukrászat gépesítése |
2024-09-17 11:08:55 |
Ebben a cikkünkben azt járjuk körbe, milyen gépek, berendezések szükségesek egy modern cukrászda, látványpékség hatékony és zavartalan üzemeltetéséhez a termékek elkészítésétől a mosogatásig.
A legfontosabb gépek egy cukrászatban
Egy cukrászda vagy kis pékség sikeres üzemeltetése szempontjából mindig fontos kérdés a megfelelő gép-, illetve eszközpark kialakítása. Mivel ezek a profilok a tésztakészítést jellemzően elkerülhetetlenül magukba foglalják, ezért habverő keverőgépek, dagasztó- és tésztanyújtó gépek bizonyára központi szerephez jutnak.
A tésztákat viszont jellemzően nem önmagában kínálják, ezért a kutterek, zöldség-és gyümölcsszeletelők, aprító- és darálógépek az eszközök másik fontos csoportját képezik, hiszen ezek nélkül a gyümölcsök feldolgozása, krémek, vagy akár a marcipán elkészítése elképzelhetetlen.
Sütés, főzés a cukrászatban
A süteményeket, ahogy azt a nevük is mutatja, legtöbbször sütni szokás. Fontos, hogy az erre a célra választott berendezés képes legyen pontosan beállítható hőmérsékletet egyenletesen tartani, hiszen a tészták csak így lesznek tökéletes minőségűek. Érdemes légkeveréses technológiában gondolkodni, hiszen a fenti szempontoknak ez felel meg a legjobban, de minden esetben a termékkínálat igényeiből kell kiindulni.
A krémeket viszont főzni szokás, erre egy gáztűzhely, vagy éppen egy elektromos, esetleg indukciós főzőlap is alkalmas lehet, attól függ, mi a feladat, a főző eszközöket is a célokhoz mérten kell kiválasztani.
Hűtés, mosogatás
Mivel jellemzően érzékeny élelmiszerekről van szó, ezért a megfelelő hűtés biztosítása kardinális kérdés, arról nem is beszélve, hogy a megfelelő tárolás mellett a kínálás szempontjait is figyelembe kell venni, hiszen süteményt klasszikusan a szemünkkel választunk.
Pont az élelmiszerek érzékenysége miatt egy sokkoló hűtő is praktikus lehet, hiszen ezzel könnyen kimenthető a kész termék a veszélyes hőmérsékleti tartományból, illetve a munkafolyamatokat is fel lehet gyorsítani, hiszen könnyebben megy a díszítés alacsony hőmérsékleten.
A vitrinek egy klasszikus cukrászdában alapelemek számítanak, remekül biztosítják a sütemények, torták, desszertek megfelelő bemutatását, miközben a biztonságos tárolásról is gondoskodnak.
Szintén az élelmiszerek romlandósága okán fontos a megfelelő mosogatókapacitás kialakítása, hogy a nagy mennyiségű edényt, eszközt minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a megfelelő higiéniai állapotba hozni.
Egy cukrászat kiépítésekor, bővítése vagy modernizálása esetében mindig fontos, hogy az új berendezéseket megfelelő beszállítótól szerezze be, ezért válasszon a Nagykonyhai.com Webáruházban kapható cukrászati gépek közül, illetve süteményhűtő és hűtővitrin kínálatából. |