. Ma Gedeon napja van.
Ducki Tomek Fürdő című rövidfilmje kapta a KAFF nagydíját
2015-06-28 08:36:28
Ducki Tomek Fürdő című rövidfilmje kapta a KAFF nagydíját

Ducki Tomek Fürdő című rövidfilmje kapta a KAFF nagydíját

A magyar-lengyel Ducki Tomek Fürdő című rövidfilmje kapta a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját, amelyet szombat este adtak át az Otthon Moziban az öttagú nemzetközi zsűri döntése alapján.

 

 

 

 

 

 

 

A díjjal járó 1,5 millió forintot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel, amelynek képviseletében Kollarik Tamás Médiatanács-tag adta át az elismerést. A testület szintén 1,5 millió forintot ajánlott fel a legjobb tv-sorozatért adott díj mellé, amelyet a zsűri Gyulai Líviusz Egy komisz kölyök naplója című animációs filmsorozatának ítélt oda.

 

Idén 12. alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, a magyar animációs filmek seregszemléjét, amellyel párhuzamosan zajlott a 9. Európai Animációs Játékfilmfesztivál.  

 

A díjkiosztó elején bejelentették, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Giannalberto Bendazzi olasz animációtörténészt Pro Cultura Hungarica elismeréssel jutalmazta, a magyar animáció népszerűsítése és segítése érdekében folyatott tevékenységéért.

 

A 9. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál legjobb egészestés animációja a spanyol Sam Orti Megszállva című műve lett, Kecskemét város díját a lett Signe Baumane Kövek a zsebemben című animációjának ítélte a zsűri. A közönségdíjas A tenger dala, az ír Tomm Moore Oscar-jelölt meséje lett.

 

A fesztiválon a versenyfilmekkel és a versenyen kívüli filmekkel együtt összesen 30 ország filmjét vetítették. Idén először külföldön élő magyarok is nevezhettek a versenyprogramba.

 

A fesztiválon szereplő 342 alkotás közül 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került a magyar versenyprogramba az előzsűri döntése alapján. A KAFF idei díszvendége Latin-Amerika volt, ahonnan 56 alkotást nézhettek meg az érdeklődők.  

 

Szombat este a KAFF záróünnepségén átadták a Filmkritikusok Díját is, amelyet a versenyprogram legjobb magyar filmjének ítéltek oda. A díjra a KAFF-ra akkreditált minden filmkritikus, újságíró szavazhatott. Az elismerést is Ducki Tomek Fürdő filmje kapta.   

 

A háromévtizedes múltra visszatekintő Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az egyik legjelentősebb kecskeméti kulturális esemény. Az első fesztivált 1985-ben tartották, amikor még csak néhány külföldi alkotást láthattak az érdeklődők. A KAFF szervezői 1996-ban döntöttek arról, hogy az európai filmek is a versenyben szerepelnek. 2005 óta kétévente rendezik meg a filmes seregszemlét.

(MTI)

Utoljára frissítve: 2015-06-28 08:36:58

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Megoldás Mozgalom (MEMO) “Mintatelepülés” címmel indított pályázatot azoknak a leendő polgármestereknek, aki...
Bővebben >>