. Ma Márk napja van.
Csodák palotája lesz a Technika Házából
2017-10-20 02:02:30
Csodák palotája lesz a Technika Házából

Csodák palotája lesz a Technika Házából

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és Kecskemét városa közösen nyújtott be pályázatot a Kecskeméti Tudomány és Művészetek Házába Természettudományos Tudástár és Élményközpont létesítésére. A sikeres pályázatnak köszönhetően november elején elkezdődhet a projekt megvalósítása.

A pályázók elképzelése szerint a TIT székházában újszerű, egyedi élményközpontú tanulást támogató elemekkel bővített természettudományi bemutató- és oktatóhely létesülne a kecskeméti és környékbeli települések tanulóifjúsága számára. A programban 13 vidéki és 13 kecskeméti általános és középiskola vesz részt, közel 12 ezer diákkal.

 

Az élményközpont kialakításához az épületet is felújítják. A változások elsősorban az emeleti termeket érintik, azonban a lent működő szórakozóhely is megszűnik majd: a helyén közösségi teret és étkezőt alakítanak ki a diákok számára.

 

Az október 19-én tartott sajtótájékoztatón Dr. Kraszkó Károly, a TIT elnöke sorsfordító eseménynek nevezte a pályázat elnyerését. Mint elmondta, hogy ez a pályázat ilyen rövid idő alatt elkészülhetett, a TIT igazgatóságának és a városvezetés támogatásának köszönhető.

 

- A tudományos ismereteket szeretnénk úgy közvetíteni, hogy ne csak racionális, hanem emocionális igényeket is kielégítsen, élményt okozzon a fiataloknak - tette hozzá.

 

Szabics István projektigazgató elmondta, az új intézményben havonta 428 fő közvetlenül vehet majd részt az oktatáson, átlagosan hetente 105 fővel számolnak. Öt teremben zalik majd a tapasztalat-alapú ismeretterjesztés. Azt is elárulta, az előkészületek két részre bonthatóak: az első évben a program előkészítése, tanárok felkészítése és kiválasztása történik meg, a tényleges megvalósítás pedig 2018-ban indul.

 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte, ezzel az új kezdeményezéssel olyan átfogó projektet sikerült létrehozniuk, amellyel a fiatalokhoz közelebb kerülhetnek a természettudományos ismeretek. - Nagy öröm az is, hogy városunk egyik legemblematikusabb épülete végre elnyeri a hozzá méltó funkciót és a termei fiatalokkal lesznek majd tele - tette hozzá.

 

Az épületben tartott foglalkozások különböző formákban valósulnak majd meg: lesz szakkör, klub, műhely, lesznek témahetek, témanapok, mintegy 32 témacsoportot érintve. Az élményközpontban alkalmazott projektoktatás minden tanulási egység elsajátítására alkalmas. Az oktatás folyamatában nagy hangsúlyt kap majd a tanulók önállósága. Így élményekhez és új tapasztalatszerzési módszerekhez juthatnak.

 

A tanulás alapvetően önálló, páros és csoportos formákban történik majd. A módszer mindig célirányos, probléma-orientált, a tanulók érdeklődésére, aktív tevékenységére épít. Ezt segítik azok korszerű élményt nyújtó eszközök, melyeket az új élményközpontban alkalmazna majd. Lesz mobil planetárium,különböző szimulációs berendezések és műhelyfoglalkozások.

 

A legnagyobb újdonság azonban az Európában is ritkaság számba menő „Magic Planet" elnevezésű vetítő gömb, melyet az USA-ban fejlesztettek ki. 2015-ben mutatták be. A gömb segítségével 3D-ben, interaktív módon ismerhetik meg a gyerekek a meterológiai jelenségeket, tengeráramlásokat és még rengeteg más jelenséget is.

 

Az élményközpont megvalósítását november 1-től kezdhetik meg a szervezők, és 2018. október 31-re kell befejezniük. A program 2018. november 1-jén indul, és 28 hónapig tart.

Utoljára frissítve: 2017-10-20 02:03:18

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>