. Ma Ervin napja van.
Cifrapalota: Árpád népe, Gyula népe
2014-04-09 21:04:46
Cifrapalota: Árpád népe, Gyula népe

Cifrapalota: Árpád népe, Gyula népe

Árpád népe, Gyula népe címmel kiállítás nyílt ma (április 9-én) délután a kecskeméti Cifrapalotában. A június 29-ig látogatható időszakos kiállítás kurátora, Dr. Madaras László régész volt.





* Műtárgyfotók: Kozma Károly (Szolnok)

* Többi kép: KKJM Cifrapalota, Kecskemét


„A kiállítások túlnyomó többsége valamilyen évforduló vagy apropó kapcsán jön létre. Így van ez ebben az esetben is. Nekünk mindjárt két apropónk is volt. Az egyik az, hogy bár gyönyörű leletanyag áll a kutatás rendelkezésére, még sincs a Kárpát-medencében nagyobb vagy állandó kiállítása a honfoglaló magyarságnakErre akkor ébredtünk rá, amikor 2011-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban nagykörűi ásatásunk időszaki bemutatója volt. Ekkor határoztuk el, hogy legalább egy kistérség leleteiből összeállítunk egy vándorkiállítást.



A másik apropó egy kerek évforduló. Éppen száz éve hunyt el a magyar tudományosságnak a kiegyezés és az első világháború között egyik meghatározó személyisége, Vámbéry ÁrminKözép-Ázsia múltjának jeles kutatója, a turkológia tudományának megteremtője eredetileg Kőrösi Csoma Sándor kutatásainak folytatására indult el első nagy felfedező útjára. Célja a magyarság keleti kapcsolatainak feltárása volt. Sorsa, érdeklődése azután más területek felé sodorta, de a magyarság kutatásáról sohasem mondott le. Több könyvet is írt ebben a témában, melyek közül talán a legismertebb a millenniumra elkészült Magyarság keletkezése és gyarapodása. Ez a munka hatással volt a korszak több ismert kutatójának munkásságára, hogy csak egy nevet említsünk, a régész Nagy Géza is merített tőle. Valószínűleg az elsőként általa megfogalmazott kettős honfoglalás elméletnek is az egyik forrása éppen Vámbéry Ármin.

 

 

Ezzel a kiállítással is szeretnénk ahhoz az eseménysorhoz csatlakozni a magunk szerény eszközeivel, amely a nagy tudós munkássága előtt tiszteleg." – írja az Árpád népe, Gyula népe címmel a kecskeméti Cifrapalotában április 9-én, szerdán délután 4 órakor megnyílt és június 29-ig látogatható időszakos kiállítás kurátora, Dr. Madaras László régész a tárlathoz készített katalógusában.

 

 

A több mint félszáz érdeklődő előtt Dr. Fodor István professzor, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója nyitotta meg és ajánlotta minden korosztály figyelmébe az elegáns rendezésű és számos közönség-csalogató, családos és múzeumpedagógiai programelemmel gazdagított anyagot. A megnyitót követő beszélgetés nyomán máris felvetődött: ideje volna megszervezni egy olyan eszmecserét, amelyen a téma kutatói mellett oktatók, tankönyv szerzők és a laikus „hobbitörténészek” tekintenék át a honfoglalás és a magyarság eredete témakörét. Erre egyik legjobb apropó a kecskeméti kiállítás volna, esetleg a Magyar Régészet Napjai újszerű rendezvényéhez kapcsolva, május 30-31-én.

- kvj -

 

Utoljára frissítve: 2014-04-09 21:16:32

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>