. Ma Gedeon napja van.
Brókerbotrány - MSZP: a kormány a károsultak kifárasztására játszik
2015-07-21 20:05:08
Brókerbotrány - MSZP: a kormány a károsultak kifárasztására játszik

Brókerbotrány - MSZP: a kormány a károsultak kifárasztására játszik

Az MSZP szerint időhúzásra, a Quaestor-károsultak kifárasztására játszik a kormány azzal, hogy csak kevesen tudták eddig teljes mértékében érvényesíteni a pénzkövetelésüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szakács László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a károsultakkal beszélve alig lehet találni olyat, akit a kormányzati ígéreteknek megfelelően hatmillió forintig kártalanítottak volna. A kormány azt szeretné elérni - folytatta -, a károsultak kedve elmenjen attól, hogy a jogos igényüket érvényesítsék, vagyis érjék be annyival, amit most ki tud fizetni a kormány.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) felelőssége megkerülhetetlen. Az MNB-nek forrása is lenne, de akarata nincs a kártalanításra - tette hozzá, megjegyezve: a jegybank nemcsak Tiziano-festményeket vásárolhatna 4,5 milliárd forintért.

Arra a felvetésre, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni, Szakács László közölte, az eljárásnak nincs halasztó hatálya, és a tárca jobban bízhatna abban, hogy a saját maga által beterjesztett törvény kiállja az alkotmányosság próbáját.

(MTI)


 „Ötvenhat éves vagyok, az egész életem benne van ebben az ügyben." - ezt mondta a Quaestor károsult Himmer Éva az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Himmer Éva hozzátette, rendkívül méltánytalannak tartja, hogy mindössze egyharmadát kapta vissza a pénzének, amit idős napjaira tett félre. Hiába indult meg hétfőn a brókerbotrány károsultjainak kifizetése, az érintettek nem elégedettek. Sokan nem értik az elszámolást, és nehezményezik, hogy mégsem lesz teljes a kártalanítás, ezért tüntetésre készülnek. A károsultak képviselője szerint jogilag elég nehezen értelmezhető a kialakult helyzet, mert a törvény határozottan rendelkezik arról, hogy 30 millió forintig meg kell téríteni a kárt. Egyebek mellett a fiktív kötvények miatt viszont felfüggesztették a törvény végrehajtását, mondta Stefánkovits Ildikó. Himmer Éva elmondta, ő mindenkitől azt hallotta, amikor betette a pénzt, hogy a Quaestorban biztosan jó helyen lesz, hiszen az egész kormányzat ott van a cég mögött. „Csak nem fogják magukra dönteni!"- fogalmazott a károsult. A keleti nyitásra is hivatkoztak, tette hozzá, mint jó befektetésre, és irányra, ami majd fialja a pénzt. Akkor úgy tűnt minden rendben van, most meg futhatnak a pénzük után.

(atv.hu)


Hozzászóló a Facebookon a Quaestor károsultak csoportban:


"Szeretett édesanyám korai halála (12 éves voltam) utáni örökségemet vette el a q és a többiek. A lakás a rózsadombon volt, hosszú vívódás után eladtam, a pénzt 2006-ban betettem a q-ba (30+-os vagyok/voltam). Ma sok kedves új emberrel ismerkedtem meg, a tapolcai bolhapiacon kezdtem el kiárulni a ruháimat, cipőimet stb. a romák között, hogy tudjam fizetni a kötelező számláimat. (QPT-s vagyok. Jelen állás szerint, amit visszakapok = 0 forint)

Azt csak habnak a tortán hozzáteszem, hogy megjelentek a piacon a közvetlen szomszédaim és más ismerősök is. Döbbenten kérdezték, mit keresek itt. Elmondtam. A szomszédaim ma este áthoztak pár zacskónyi ruhát. Holnap hajnalban megint megyek, mert ma csak 4500 Ft-ot kerestem. A "konkurencia" miatt 400 FT/db-ért tudom csak eladni a ruhatáramat, de abból is alkudnak.

Ma is ott voltam a lomis piacon. Tegnap mondták, a péntek sokkal jobb lesz. 900Ft-al jöttem haza."


Fidesz: az MSZP politikai haszonszerzésre használja a brókerbotrányok károsultjait


A Fidesz szerint az MSZP-t nem érdeklik a "brókerkárosultak", problémáikat politikai haszonszerzésre használja, miközben továbbra is a csaló brókerek oldalán áll.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Szakács László szocialista politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: időhúzásra, a Quaestor-károsultak kifárasztására játszik a kormány azzal, hogy csak kevesen tudták eddig teljes mértékében érvényesíteni a pénzkövetelésüket. Hozzáfűzte: a károsultakkal beszélve alig lehet találni olyat, akit a kormányzati ígéreteknek megfelelően hatmillió forintig kártalanítottak volna.

A Fidesz-frakció azt írta: az MSZP a csaló brókerek oldalán áll, ezt az is bizonyítja, hogy nemrég "a Jobbikkal karöltve" a brókercégek felügyeletének szigorítása ellen szavazott.

Hozzátették: a szocialisták kormányzása alatt "zavartalanul működhetett a pénzügyi korrupció", ugyanakkor semmivel nem védték az emberek befektetéseit. A Fidesz-frakció álláspontja szerint az MSZP a törvények fellazításával, állami hitelekkel és kormányzati pozíciókkal is segítette a csaló brókereket.

Azt írták: miközben a baloldal "hiteltelen politikai cirkuszt" csinál a brókerkárosultak ügyéből, a Fidesz-kormány feltárta az évtizedes pénzügyi korrupciót, véget vet annak, és elsőként a rendszerváltás óta kártalanítást biztosít a brókercsalások áldozatainak.

Kitértek arra is, hogy a kártalanítás két részletben valósul meg, első körben ügyfelenként hatmillió forintig. (A szerkesztő megjegyzése: mint az elmúlt napokban kiderült, ez az állítás egyszerűen nem igaz. Egyetlen ember sem kapja meg még 6 millióig sem a pénzét. Van aki 6 millió helyett csak néhány százezret kap. Miközben érvényben lévő törvény van arról, hogy 30 millióig kapnak kártérítést. Egyebek között ezért is tüntetnek július 25-én Budapesten 14 órakor a Quaestor károsultak).

Utoljára frissítve: 2015-07-21 20:06:16

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>