. Ma Márk napja van.
Boronkay Péter para-tereptriatlon világbajnoktól jó szereplést vár Szabó László Rióban
2015-12-29 04:42:52
Boronkay Péter para-tereptriatlon világbajnoktól jó szereplést vár Szabó László Rióban

Boronkay Péter para-tereptriatlon világbajnoktól jó szereplést vár Szabó László Rióban

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint mintegy harminc magyar induló és tíz érem megszerzése a cél a jövő évi riói paralimpián.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szabó László az MTI-nek adott hétfői interjújában elmondta, a magyar versenyzők eddig összesen öt kvótát szereztek a riói paralimpiára: sportlövészetben kettőt, míg kajak-kenuban, kerékpárban és cselgáncsban egyet-egyet. Hozzátette, további háromtucatnyi versenyző áll harcban a riói indulási jogért.

"A Magyar Paralimpiai Bizottság elvárása megközelítőleg harminc kvóta és tíz érem a paralimpián. Ez a realitás, figyelembe véve a 33 londoni kvótát és az ott nyert 14 érmet, valamint az elmúlt négy évben a nemzetközi parasport fejlődését" - mondta az MPB elnöke.

Kiemelte, a szövetség öt világversenyt - egy világ- és egy Európa-bajnokságot, valamint három világkupát - rendezett idén. A magyar versenyzők 120 nemzetközi versenyen vettek részt itthon és külföldön 2015-ben, ezeken összesen 32 érmet szereztek.

"Az idei nagyon sikeres évnek számít ebből a szempontból, különösen azt figyelembe véve, hogy kvalifikációs esztendő volt" - hangsúlyozta az MPB elnöke.

Szabó László az idén jól teljesítő magyar parasportolók közül kiemelte a Rióban jó szereplésre egyaránt esélyes Boronkay Péter para-tereptriatlon világbajnokot, az U23-as kerekesszékes vívó-világbajnokságon két aranyérmet nyert Veres Amarillát, az első magyar parakajakosként riói kvótát kiharcoló Váczi Anitát, a sportlövő Gurisatti Gyulát és Dávid Krisztinát, az egri kerekesszékes vívó-világbajnokságon ezüstérmes női tőr-, illetve a bronzmedált nyert női párbajtőr csapatot, illetve az Eb-bronzérmes Arlóy Zsófia, Bicsák Bettina asztalitenisz párost. Hagyományosan a magyar parasport erősségei az úszók és az atléták is.

"Kifejezetten jól állunk, határozott, erős és jókedvű paralimpiai csapattal fogunk kimenni Rióba, ahol keményen fogunk küzdeni a nemzeti színekért. Sikereink segíteni fogják a teljes magyar sportot és a teljes magyar fogyatékos társadalmat. Nem beszélve arról, hogy 2024-ben paralimpiát is rendezni szeretnénk Budapesten " - fejtette ki Szabó László, s hozzátette, célja, hogy a magyar fogyatékos sport elismertségét növelje, ehhez segítséget nyújtana a sikeres szereplés.

Kifejtette, az MPB számára a legnehezebb a tavalyi évben a szervezet körül kirobbant botrány és az elnökváltás volt. "A 2015-ös év nagyon nehéz volt a magyar parasport számára, hiszen nemcsak az eredményekkel, hanem a botránnyal kapcsolatban is bekerült a hírekbe. Mindazonáltal nagy sikernek élem meg, ahogy lezártuk ezt az ügyet" - mondta. Az MPB elnöke fontosnak nevezte, hogy a bíróság bejegyezte a szövetség új elnökét és vezetőségét, illetve azt, hogy 12 sajtó-helyreigazítási pert nyertek meg vagy zártak le azzal, hogy megegyeztek az adott sajtótermékkel a helyreigazítás közzétételében. "Ez a szakasz a nyáron lezárult, ősztől már a sportra tudtunk koncentrálni" - tette hozzá.

Kitért arra, hogy az MPB költségvetése a jövő évre megközelíti a félmilliárd forintot, ennek döntő részét az állami költségvetés biztosítja, ezt szponzori támogatások, illetve a szervezet saját bevételei egészítik ki.

"Ez elég a paralimpiai felkészülésre és a versenyzésre, de nem elég arra, hogy a fogyatékos sportot nagyságrendileg fejlesszük. Ehhez ennek mintegy a duplájára lenne szükség, ez a 2020-ig tartó következő olimpiai ciklus feladatai között szerepel" - hangsúlyozta Szabó László.

"Nagy örömömre és megelégedésemre szolgál, hogy az év sportolója választáson az idén ugyanolyan figyelemben részesülnek a fogyatékos sportolók, mint az épek" - mondta. Nagy előrelépésnek nevezte, hogy a négy legnagyobb, fogyatékos sportolókkal foglalkozó szervezet - a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, illetve a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége - közösen állította össze a fogyatékkal élő sportolók tizes listáját, amely alapján a sportújságírók megválasztják az esztendő legkiválóbbjait. A 2015-ös év legjobb női, illetve férfi parasportolóját, valamint csapatát és edzőjét - akárcsak az épek esetében - január 14-én a Nemzeti Színházban az M4 - Az Év Sportolója Gálán díjazzák.

(MTI)

Utoljára frissítve: 2015-12-29 08:43:14

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>