. Ma József napja van.
Bíróság elé állítják az Új Magyar Gárda két vezetőjét Kalocsán
2014-07-09 09:10:20
Bíróság elé állítják az Új Magyar Gárda két vezetőjét Kalocsán

Bíróság elé állítják az Új Magyar Gárda két vezetőjét Kalocsán

Vádat emeltek Bács-Kiskun megyében az Új Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya és a helyettese ellen. A Kalocsai Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett egyesülési joggal visszaélés bűntette miatt állítja bíróság elé a 49 éves vaskúti és a 38 éves egri vádlottakat.







A vád szerint a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda Mozgalommal azonos Új Magyar Gárda Mozgalom vezetését 2013. március 2. napjától országos főkapitányként és annak helyetteseként látta el a két férfi. Ebben a minőségükben részt vettek a mozgalom 2013. augusztus 19-én, Akasztón tartott újoncavatásán is.

 

- A Fővárosi Bíróság a 2009. július 2-án jogerőre emelkedett ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet és elrendelte annak a bírósági nyilvántartásból való törlését is – emlékeztetetett a vádat ismertető dr. Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője. Az egyesület feloszlatása kiterjedt az egyesület által létrehozott és működtetett Magyar Gárda Mozgalomra is. A jogerős feloszlatás után a Magyar Gárda „Új Magyar Gárda Mozgalom” néven folytatta tevékenységét. Az Új Magyar Gárda Mozgalom a céljaiban, szervezeti felépítésében, résztvevőiben és külsőségeiben azonosságot vagy nagyfokú hasonlóságot mutat a feloszlatott Magyar Gárdával. Az országos főkapitány és helyettese irányítják a szervezetet, továbbá képviselik azt a külvilág – hatóságok, más szervek, sajtó, internetes portálok – felé. A Magyar Gárdával egyezően a szervezet strukturált, hierarchikus felépítésű.

 

A mozgalom tagjai közül mintegy 20 személy 2013. március 2. napjára összejövetelt szervezett egy solti borospincébe. Az összejövetelen megjelent a két vádlott is, akiket a gárdisták egyhangúan megválasztottak a gárda vezetőivé, az idősebb vádlott lett az országos főkapitány, míg társa a helyettes.

 

A vádlottak a szervezet vezetőiként 2013. augusztus 19-én Akasztón részt vettek a gárda újoncavatásán is, ahol a gárdistákat a főkapitány helyettes vádlott köszöntötte. Ezen kívül az országos főkapitány helyettesnek megválasztott férfi részt vett a mozgalom 2013. augusztus 25-én és 2014. április 27-én megtartott rendezvényein is, ahol köszöntőt, illetve tiltakozó beszédet mondott.

 

- A magát Új Magyar Gárdának nevező mozgalom azonos a feloszlatott Magyar Gárda Mozgalommal, így a vádlottak egy olyan társadalmi szervezetben töltenek be vezető tisztséget, melyet a bíróság jogerősen feloszlatott – közölte hírportálunkkal dr. Schmidt Gábor. Hozzátette: az Új Magyar Gárda Mozgalom bejegyzését a bíróság elutasította.

 

Mivel az országos főkapitánynak megválasztott vádlott a 2014-es országgyűlési képviselőválasztáson képviselőjelöltként indult, a legfőbb ügyész kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál a mentelmi jogának felfüggesztését. A vádlott azonban nem szerzett parlamenti képviselői mandátumot, így mentelmi joga megszűnt.

 

A vádlottak szabadlábon várják a tárgyalást, a terhükre rótt bűncselekményt a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.


Utoljára frissítve: 2014-07-09 09:10:55

További híreink
Keresztül a téli Vértesen
A Vértesben elég sokat jártunk, de télen még soha, így felkerekedtünk, hogy megnézzük eme szép és változatos hegyvidéket február elején.
2024-02-13 17:37:46, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
A közel 80 éves Földes László „Hobo” kapta a Petőfi Zenei Díj Életműdíját
Földes László, Hobo a Hobo Blues Band alapítója kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíját idén, írja a hirado.hu. Az Életmű Gálát február 3-án közvetítik a Duna TV-n.
2024-01-18 12:09:38, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Moór Marianna: „Elzártam magam a világtól”
Amióta a 80 éves Moór Marianna visszavonult a pályától, távol tartja magát a rivaldafénytől, és úgy tűnik, ez a jövőben sem fog sokat változni, ráadásul egy tavaly februá...
2024-01-04 14:38:37, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Gardista
Hiába akarják ellehetetleníteni ezt a szervezetet, ezzel már elkéstek. A Gárda mára önjáró lett, és ha eltávolítanák a főkapitányt, azonnal más lépne a helyébe. Szebb jövőt!
2014-08-23 19:02:17

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>