. Ma Emma napja van.
Biológiai parlagfű-mentesítést dolgozott ki a Kecskeméti Főiskola
2015-08-19 07:00:46
Biológiai parlagfű-mentesítést dolgozott ki a Kecskeméti Főiskola

Biológiai parlagfű-mentesítést dolgozott ki a Kecskeméti Főiskola

Biológiai módszerrel történő parlagfű-mentesítést kísérletezett ki a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara, amely eddig látványos eredményeket hozott - közölte Pölös Endre, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának docense, a kutatás vezetője kedden, a Bolyai János Gimnázium melletti kísérleti területen tartott sajtótájékoztatón.

 

 

 

 

Kiemelte, hogy többéves kutatás eredményeként sikerült előállítani a természetes hatóanyagot, amely saját biológiai fegyverét fordítja a parlagfű ellen.

Pölös Endre fontosnak nevezte, hogy a természetes hatóanyag kevésbé mérgező, megvan a természetes lebomlási láncolata, és nem dúsul fel az élővizekben és a talajban.

 

ITT MEGTEINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


A bioherbicides kezelést egyszer, esetleg kétszer kell elvégezni a parlagfű virágzás előtti állapotában - hangsúlyozta a főiskola docense, hozzátéve hogy ez lényegesen olcsóbbá válhat a későbbiekben, mint a mechanikai gyomirtás, amelyet négyszer-ötször is meg kell ismételni.

Herbicidnek nevezik a gyomirtó szereket, amelyeket szintetikus úton állít elő a vegyipar, azonban humán egészségügyi problémákat okozhatnak, lassan bomlanak le, felszaporodnak az élővizekben és a talajban. Ezzel szemben a bioherbicid biológiai ágenst tartalmaz, amely jelen esetben növényi hatóanyag - magyarázta a két gyomirtó szer közötti különbséget a kutatást vezető docens.

Beszámolt arról, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park kísérleti területén a módszer látványos eredményt hozott, mert a kezelt parcellán a parlagfű eltűnt, és visszaállt a természetes vegetáció.

Pölös Endre az MTI kérdésre elmondta, hogy a bioherbicid összetétele szabadalom alatt van, ipari mennyiségben történő előállítása a későbbiekben történhet.

Ferencz Árpád, a kertészeti főiskolai kar dékánja közölte, hogy a biológiai módszerrel történő parlagfű-mentesítés kiemelt kutatása az intézménynek.

A kutatáshoz Kecskemét Önkormányzata ötmillió forint támogatást adott - tette hozzá a dékán. Sipos László, a kecskeméti önkormányzat városüzemeltetési tanácsnoka elmondta, hogy a város évente 10 és 20 millió forint között költ parlagfű-mentesítésre.

(Szöveg: MTI)

Utoljára frissítve: 2015-08-19 07:01:07

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>