. Ma Auguszta napja van.
Befejeződött az energetikai felújítás a megyeházán
2015-11-26 17:17:02
Befejeződött az energetikai felújítás a megyeházán

Befejeződött az energetikai felújítás a megyeházán

Sikeresen lezárult „A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal központi épületének energetikai felújítása" című projekt, amelynek köszönhetően a Törzshivatal épületén kívül öt másik épület energetikai korszerűsítése is megtörtént. A projektre a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal összesen 1.035 milliárd forint uniós és hazai támogatást nyert.

 

 

 

 

A projekt mai zárórendezvényén Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a résztvevőket hangsúlyozva: a központi épület energetikai felújításának köszönhetően látványában is megújult a kecskeméti belváros képét meghatározó, egyik legemblematikusabb épület.

Ezt követően Kovács Ernő kormánymegbízott szólt, beszédében kiemelve a beruházás környezetvédelmi és költséghatékonysági tényezőit, és emlékezve az épület 1972-es születésére, múltjára.. Az eseményen részt vett Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is, aki elmondta: jövőre először lesz a megyéknek saját uniós pályázati kerete. Bács-Kiskun esetében ez 63 milliárd forint, amelyből döntően energetikai beruházásokat valósítanak meg.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


A projekt keretében eredetileg csak a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Törzshivatalának épülete energetikai felújítását tervezte a kedvezményezett. A fejlesztésre azonban plusz forrást (úgynevezett ráemelést) kapott, amelyből további 5 épület korszerűsítését végezte el.

A fő helyszín a Kecskemét, Deák Ferenc tér 3. szám alatti Törzsépület, amelynek éves gázfogyasztása eddig megközelítette a 23 millió forintot. Az energetikai korszerűsítés során az épület homlokzatai utólagos hőszigetelést kaptak, a lapostetők vízszigetelése felújításra került, valamint kiegészítő hőszigetelés készült a tetőkön is úgynevezett fordított rétegrendi kialakítással.  A homlokzati hőszigetelés A1 nem éghető besorolású 12 centiméter vastagságú. A hőszigetelésre az egész érintett épületrész vonatkozásában, a meglévő kerámia burkolathoz igazodó kazettás acéllemez homlokzati burkoló rendszer került. A lapos tetők hőszigetelése fordított rétegrendi kialakítással lett megoldva. A homlokzati nyílászárók műanyag tokszerkezettel, külső oldalon alumínium burkolattal készültek.

A fejlesztés során a fűtési hálózat és a hozzá tartozó hőleadók teljes egészében elbontásra kerültek, helyettük két fűtési rendszer, egy meleg vizes, valamint egy levegő-levegő hőszivattyús lett kiépítve.

Az épületben a tetőtéri gépészeti helyiségben került elhelyezésre 3 darab 105 kW-os egységteljesítményű kondenzációs gázkazán. A fűtési rendszer külső időjárás függvényében vezérelt előremenő hőmérséklettel üzemel. Az új kétcsöves acélcsöves fűtési hálózat az épület adottságait figyelembe véve szintén alsó elosztású lett. A fűtési hálózatban fordulatszám szabályozott szivattyúk szállítják a mindenkori igényeknek megfelelő térfogatáramot. A fűtési felszállók dinamikus beszabályozó szeleppel kerültek kialakításra. A lapradiátor hőleadók termosztatikus radiátor szeleppel és szelepfejjel biztosítják a helyiség hőmérsékletszabályozást.

A hűtési igényekkel is rendelkező irodákban levegő-levegő hőszivattyús rendszer biztosítja a fűtést és a hűtést. Az új rendszer változó hűtőközeg áramú. A kültéri egységek a lapostetőn kerültek elhelyezésre, míg a parapetes beltéri egységek a nyílászárók alá kerültek. A helyiség hőmérsékletszabályozást a készülékbe épített vezérlők, míg a több beltérit magában foglaló helyiségekben oldalfali termosztát biztosítja.

A projektbe újonnan bevont épületek: Baján a Kolozsvár utca 1. számú, Kecskeméten a Bihar utca 10. számú és a Nagykőrösi utca 32. számú, Kiskunfélegyházán a Jókai Mór utca 8. számú, valamint Kiskunhalason a Szilády Áron utca 19-21. szám alatti Kormányablak „A" és „B" épülete. Így a projekt összes elszámolható költsége 735.221 604 forintról 1.035.221604 forintra módosult.

A ráemelésnek köszönhetően a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, mint Kedvezményezett az 5 újonnan bevont épület energetikai korszerűsítését valósította meg. Az épületeken utólagos hőszigetelés, a korábbi nyílászárók cseréje, és egy esetben 30,0 kVA villamos teljesítményű, napelemes, háztartási méretű kiserőmű lett telepítve.

Utoljára frissítve: 2015-11-26 17:19:13

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Végre itt a tavasz, úgyhogy ideje a szekrény mélyére száműzni a télikabátot a sapkával, sállal és kesztyűvel e...
Bővebben >>