. Ma Márk napja van.
Befejeződött a kecskeméti színházban a projekt
2015-03-31 21:18:46
Befejeződött a kecskeméti színházban a projekt

Befejeződött a kecskeméti színházban a projekt

Befejeződött a Kecskeméti Katona József Színházban egy évig tartó „Ide nekem az oroszlánt is!" című színházpedagógiai projekt. A program keretében a Katona József Színház az együttműködő köznevelési intézményekkel együtt témanapokat, témaheteket, színháztörténeti vetélkedőket, szakköri foglalkozásokat szervezett 12 hónapon keresztül.





- A kecskeméti Katona József Színház a helyi kulturális élet egyik centruma magas színvonalú művészeti alkotótevékenysége mellett szerteágazó közművelődési tevékenységet is folytat - mondta a projektzárón köszöntő beszédében Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója. - A színház egyik meghatározó eleme az új nézőgenerációk megtalálása, kinevelése, érintetté válásának megsegítése különböző színházi-és pedagógiai módszerek segítségével, melyet a színház eddig is végzett lehetőségei szerint. Ilyen volt például a kulisszajárás, a nyílt napok, a Műérték és mű érték kurzus pedagógusoknak, a Kritikus Óra, a Tetthely bűnmegelőzési sorozat, vagy a Nulladik óra. A TÁMOP pályázat viszont olyan lehetőségeket nyújtott, melynek segítségével a színház tevékenysége bővült. A felkínált tevékenységi formák az iskolákkal és óvodával tervezetté és rendszeressé váltak. Havi szakköri foglalkozásokat, színházi vetélkedőket, rajzversenyeket, témanapokat, témaheteket szerveztünk.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


A projektben résztvevő gyerekek mára otthonosan mozognak a színházban, tudják, hogy mit csinál az ügyelő, hol van a szabótár, hogyan kell feltenni egy bajuszt vagy szakállat.

Cseke Péter arról is beszámolt, hogy a 2014/2015-ös évadban a színháznak 7.123 gyermekbérlője van. Ebből a kisiskolás 6.399 fő, az óvodás 308 fő, a családi 416 fő és az ifjúsági bérlő 1.533 fő. Ez összesen 8.656 bérlő. Mindemellett a színház szeretné ezt a számot évről évre tovább bővíteni, hiszen a fiatalok lesznek a jövő színház látogatói. A mostani pályázat is ezt segítette, illetve segíti.

 

A Katona József Színház által megvalósított program az „Ide nekem az oroszlánt is!" - Színházpedagógiai projektben a sikeres megvalósítást a foglalkozásvezetők segítették. Csombor Teréz, Fazakas Géza, Hajdú Melinda, Hegedűs Zoltán, Sirkó László, és Szokolai Péter színművészek, Fehér Éva színháztörténész, előadóművész, Németh Virág dramaturg, Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője, rendező, dramaturg, és Vári János rendezőasszisztens, színész. A projektmenedzsment Klébesz Ildikó, pénzügyi vezetőből, Mészár Zsuzsa projektasszisztensből, és Lesku Katalin, projektmenedzserből állt.

A program 12 hónapos időtartama alatt a Színház, a foglalkozásvezetők szakmai közreműködésével 3 korcsoportot szólított meg. Az óvodás korosztályt a Belvárosi Óvoda Őzike csoportja, a kisiskolás korosztályt az Ágasegyháza-Orgovány Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola és több intézményegysége, így a Béke Általános Iskola, a Damjanich János Általános Iskola, a Magyar Ilona Általános Iskola tanulói, míg a középiskolai korosztályt a Bolyai Gimnázium 10.-11. osztályos tanulói képviselték.

A pályázatban a részvevő gyermekek és fiatalok havi szakköri foglalkozásokon, témanapokon, a témaheteken, és színháztörténeti vetélkedőkön vettek részt, az óvodásoknak pedig rajzversenyeket szerveztek.

A mintegy 24 millió forint összköltségvetésű pályázat megvalósítása során 804 fő, 5-18 éves gyermeknek biztosítottak lehetőséget 13-féle szakköri foglalkozás-sorozaton, intézményenként 3-3 témanapon, 2-2 alkalommal színháztörténeti vetélkedőn és a kisebb korosztály esetében rajzversenyen, valamint az Orgoványi iskolások és a Bolyais diákok esetében egyhetes bentlakásos témahéten való térítésmentes részvételre. A megtekintett előadásokhoz kapcsolódóan korosztályonként módszertani, foglalkoztató anyagokat fejlesztettek ki a projektben résztvevő intézmények részére. Ezekben konkrét példákon mutatták be a szerzők a színházpedagógiai szemlélet tanulási folyamatban megvalósuló lehetőségeit.

A pályázat célja az volt, hogy a Színház által bemutatott műveket a projekt célcsoportja színházi körülmények között ismerje meg, majd komplex módon dolgozza fel a színház művészei segítségével. Így az adott korosztálynál a színházba járás, a színházi előadások értő megtekintése, feldolgozása a szabadidő hasznos eltöltésének egyik lehetősége legyen. Azaz a fiatal korosztályt színházba járóvá nevelje.

Utoljára frissítve: 2015-03-31 21:19:23

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>