. Ma Gedeon napja van.
Ballószögi fürdőtragédia: újra kell tárgyalnia a bíróságnak
2012-10-03 11:34:42
Ballószögi fürdőtragédia: újra kell tárgyalnia a bíróságnak

Ballószögi fürdőtragédia: újra kell tárgyalnia a bíróságnak

Új eljárásra kötelezte a Kecskeméti Törvényszék a Kecskeméti Városi Bíróságot abban az ügyben, amelyben első fokon bűncselekmény hiányában felmentették a ballószögi Aranykor termálfürdő vezetőjét haláleset miatt. Az üres medencébe ugrott fejest 2008. március 29-én a fürdőben egy vendég, aki a sérüléseibe belehalt. A fürdő üzemeltetőjét halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állították bíróság elé, majd felmentették. Ma (október 3-án) másodfokon a Kecskeméti Törvényszék gyakorlatilag ízekre szedte az ítéletet, amit felülbírálatra alkalmatlannak mondtak, ezért meg kell ismételni az eljárást.


Az előzmények: a közel három méter mély, üres fürdőmedencébe fejest ugró dömsödi Huszár Pétert (45) eszméletlen állapotban vitte a kecskeméti kórházba a mentő. Rövid ideig ugyan még életben tartották a műszerek, de menthetetlen volt. Az agyhalott férfi szerveit betegeknek ajánlotta fel a családja.

 

* Huszár Péter életvidám ember volt: 2008. március 29-én érte a tragikus baleset az azóta már bezárt ballószögi fürdőben.

 

- Évek óta visszatérő vendégek vagyunk és nem emlékszem olyan esetre, amikor ne lett volna víz odakint. Abba szoktunk csobbanni a meleg vízből, vagy a szaunából kiszaladva – mondta a baleset után Péter egyik legjobb barátja Sándor, aki határozottan állította, hogy senki sem mondta nekik aznap, hogy száraz lenne a kinti medence.

 

- A jegyváltáskor Péter megkérdezte tőlem, hogy van-e víz odakint, és én figyelmeztettem, hogy nincs – emlékezett vissza ugyanakkor a balesetet követően a fürdő pénztárosnője.

 

Péter a belső medencetérből egyedül indult ki az udvarra, ahol nem égtek a lámpák, így teljesen sötét volt. Azt, hogy pontosan mi történt, senki sem látta. Feltételezések szerint nem szaladt, inkább csak kocogott, majd beugrott a mélybe. A férfi nem tudta, hogy megelőző napon takarítás és fertőtlenítés miatt leengedték a kültéri medencéből a vizet.

 

D. László, a fürdőt üzemeltető alapítvány képviselője szerint ők nem hibáztak. A szabadba vezető összes ajtón olvasható volt a figyelmeztetés, hogy nem üzemel a kinti egység. És csak a saját felelősségükre használhatják a vendégek. Péter barátja, Sándor viszont úgy vélte, hogy ez kevés volt: be kellet volna zárni a külső medencéhez vezető ajtókat, vagy eltorlaszolni azokat, illetve figyelmeztetni a vendégeket.

 

- A mi álláspontunk is az, hogy a vádlott megszegte a foglalkozási szabályokat és emiatt történt a baleset, illetve a haláleset – nyilatkozta a vádirat 2009-ben történt bírósági benyújtásakor a Bács-Kiskun megyeii főügyész-helyettes. – D. László nem gondoskodott ténylegesen a vendégek elől el nem zárt terület, a kültéri medence és környéke állandó felügyeletéről. A medence üres állapotára utaló egyértelmű kiírás sem volt, valamint a leürített medence jelképes körülkerítése sem történt meg a fürdőben.


Ehhez képest a Kecskeméti Városi Bíróság első fokon tavaly szeptemberben felmentette a fürdővezetőt. A bíróság úgy vélte, hogy a vádlott a tájékoztatási kötelezettségének teljeskörűen nem tett ugyan eleget, gondatlanság terheli, de a sértett halálának nem lehetett oka ez a szabályszegés. Sokkal inkább a sértett felelőtlen és meggondolatlan, minden körültekintés nélküli cselekménye miatt következett be a halál.

 

Ezt az ítéletet "dobta" ma vissza a Kecskeméti Törvényszék. A döntést az elhunyt férfi felesége, Huszárné Nagy Éva örömkönnyekkel fogadta: sírva köszönte meg a döntést a másodfokon eljáró bírói tanács vezetőjének, dr. Szörényi Mariann-nak.

 

* Huszárné Nagy Éva még mindig gyászolja a férjét.

 

- Nagyon nehéz egy halott ember jogait védeni, de akkor is azt mondom, hogy nem Péter hibázott – sírt az asszony a bíróság folyosóján, ahol a balesetben elhunyt férje fényképét mutatta meg a Kecskeméti Hírhatárnak. Éva a tragikus baleset után 4 és fél évvel újra reménykedik: talán egyszer lesz majd felelőse a férje halálának.

NNM

      

Utoljára frissítve: 2012-10-04 11:40:56

További híreink
Keresztül a téli Vértesen
A Vértesben elég sokat jártunk, de télen még soha, így felkerekedtünk, hogy megnézzük eme szép és változatos hegyvidéket február elején.
2024-02-13 17:37:46, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
A közel 80 éves Földes László „Hobo” kapta a Petőfi Zenei Díj Életműdíját
Földes László, Hobo a Hobo Blues Band alapítója kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíját idén, írja a hirado.hu. Az Életmű Gálát február 3-án közvetítik a Duna TV-n.
2024-01-18 12:09:38, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Moór Marianna: „Elzártam magam a világtól”
Amióta a 80 éves Moór Marianna visszavonult a pályától, távol tartja magát a rivaldafénytől, és úgy tűnik, ez a jövőben sem fog sokat változni, ráadásul egy tavaly februá...
2024-01-04 14:38:37, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Végre itt a tavasz, úgyhogy ideje a szekrény mélyére száműzni a télikabátot a sapkával, sállal és kesztyűvel e...
Bővebben >>