. Ma Kinga, Kincső napja van.
Baján tartották a LOLAMAR program zárókonferenciáját
2014-02-21 05:46:56
Baján tartották a LOLAMAR program zárókonferenciáját

Baján tartották a LOLAMAR program zárókonferenciáját

A mai napon (február 20-án) Baján rendezték a kecskeméti Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közreműködésével az MTA KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály IPA LOLAMAR Projektjének záró konferenciáját a Malom Clubban. A szakmai konferencia célja az volt, hogy a határ menti térség szempontjából kulcsfontosságú munkaerőpiaci kérdéseket bemutassák és a LOLAMAR kutatás során kapott tudományos eredményeket értékeljék.

 

 

 

 

A LOLAMAR vagyis „A helyi munkaerő-piaci politika lehetséges irányai a határon átnyúló régiók esetében” című, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozott, projekt a Magyar Tudományos Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja és a Vajdaság Autonóm Tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökségének együttműködésében valósult az elmúlt időszakban.

 

A projekt kutatási területe a szerb-magyar határszakasz Duna melletti nyugati térsége, mely természetföldrajzi szempontból egy egységben: a Bácskában található. Magyarországon Baja, Bácsalmás és Jánoshalma kistérségeire, Szerbiában pedig a Nyugat-Bácskai körzetre terjedt ki. A projektet az Európai Unió támogatta.

 

A bajai konferencián az előadók értékelték a kutatás során kapott tudományos eredményeket és bemutatták a határ menti térség szempontjából kulcsfontosságú munkaerőpiaci kérdéseket.

 

Mint elhangzott: négy településen végeztek kutatásokat. Ennek során kérdőíveztek - hosszabb interjúkat készítettek -, valamint civil szervezetekkel, politikai döntéshozókkal, és a civil élet prominens személyeivel folytattak tárgyalásokat.

 

 

 

- Iskolaigazgatókat és a közszférában dolgozókat, továbbá politikai döntéshozókat kérdeztünk ki – nyilatkozta a konferencián a Bajai Hírhatárnak Svetlana Milovancev, a Vajdaság Autonóm tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere. - Emellett beszélgettünk munkanélküliekkel és olyanokat, akik közvetve vagy közvetlenül kapcsolódnak a munkaerő-piachoz. Nagyon reméljük, hogy javaslatainkkal a munkaerőpiacon segítjük a döntéshozók jövőbeni törekvéseit.

 

A Bajai Hírhatárnak arra a kérdésére, hogy mikorra várható a kutatás kézzel fogható eredménye, a konferencián jelenlévő Perger Éva (MTA KRTK RKI), a LOLAMAR projekt szakmai vezetőjének válasza az volt, hogy a kutatási projekt célja elsősorban a háttér információk feltárása volt.

 

 

- Nekünk az a célunk, hogy feltárjuk a térség jellegzetességeit és tájékoztassuk a helyi szakembereket, aktivistákat, szervezeteket – mondta Perger Éva. - Egy ilyen projekt konkrét eredményei nehezen megfoghatóak, és attól függ az eredmény, hogy a kidolgozott javaslatokat mennyire hasznosítják a döntéshozók. Próbálunk persze agitálni, azért is hívunk meg döntéshozókat a rendezvényeinkre. Mi azonban nem vagyunk képviselői annak az intézmény rendszernek, amely akár a döntéshozás szintjén, akár pedig a megvalósítás szintjén ilyen kérdésekben érdemben tudna döntést hozni.

 

A kutatók a konferencián kijelentették, hogy vannak jó gyakorlatok a magyar és a szerb oldalon egyaránt. A szociális szövetkezetek tűnnek jó gyakorlatnak, melyek a fiatalok számára teremtenek lehetőséget, képzést – tette hozzá Dr. Kovács András Donát, a MTA KRTK RKI kutatója. Egy másik előadó, Farkas Jenő Zsolt (MTA KRTK RKI) pedig arról adott tájékoztatást, hogy a holland és az amerikai példákat is tanulmányozták, valamint fontosnak tartották a projektben a közfoglalkoztatást és a közmunka fórum felállítását.

(Forrás: Bajai Hírhatár)

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-02-21 13:55:52

További híreink
A külső merevlemezek jellemzői
A mindennapi életünk adatokból áll. Ezeket az adatokat tárolnunk is kell. A számítógépek belsejében merevlemez található, melyről a számítógépen működő operációs rendszer...
2019-07-17 16:58:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
A családi emlékek megőrzése
A legszentebb dolog az életben a család. „Szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a földet.” A Biblia tanításai arról nem szólnak, de életünk minden percét a zseb...
2019-06-22 08:53:07, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hogyan hasznosítható a gyömbér a szépségápolásban?
A gyömbér rendkívüli használhatósága nem újkeletű dolog. Elvégre egy már évszázadok óta ismert, csodás fűszernövényről beszélünk, amit számtalan változatos módon hasznosí...
2019-06-22 08:43:35, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy kézbe kerültek az Állatkerti krt. 3-9. szám alatti pavilonok, miután a lángosost üzemeltető cég elnyerte a...
Bővebben >>