. Ma Gabriella napja van.
Baján tartották a LOLAMAR program zárókonferenciáját
2014-02-21 05:46:56
Baján tartották a LOLAMAR program zárókonferenciáját

Baján tartották a LOLAMAR program zárókonferenciáját

A mai napon (február 20-án) Baján rendezték a kecskeméti Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közreműködésével az MTA KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály IPA LOLAMAR Projektjének záró konferenciáját a Malom Clubban. A szakmai konferencia célja az volt, hogy a határ menti térség szempontjából kulcsfontosságú munkaerőpiaci kérdéseket bemutassák és a LOLAMAR kutatás során kapott tudományos eredményeket értékeljék.

 

 

 

 

A LOLAMAR vagyis „A helyi munkaerő-piaci politika lehetséges irányai a határon átnyúló régiók esetében” című, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozott, projekt a Magyar Tudományos Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja és a Vajdaság Autonóm Tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökségének együttműködésében valósult az elmúlt időszakban.

 

A projekt kutatási területe a szerb-magyar határszakasz Duna melletti nyugati térsége, mely természetföldrajzi szempontból egy egységben: a Bácskában található. Magyarországon Baja, Bácsalmás és Jánoshalma kistérségeire, Szerbiában pedig a Nyugat-Bácskai körzetre terjedt ki. A projektet az Európai Unió támogatta.

 

A bajai konferencián az előadók értékelték a kutatás során kapott tudományos eredményeket és bemutatták a határ menti térség szempontjából kulcsfontosságú munkaerőpiaci kérdéseket.

 

Mint elhangzott: négy településen végeztek kutatásokat. Ennek során kérdőíveztek - hosszabb interjúkat készítettek -, valamint civil szervezetekkel, politikai döntéshozókkal, és a civil élet prominens személyeivel folytattak tárgyalásokat.

 

 

 

- Iskolaigazgatókat és a közszférában dolgozókat, továbbá politikai döntéshozókat kérdeztünk ki – nyilatkozta a konferencián a Bajai Hírhatárnak Svetlana Milovancev, a Vajdaság Autonóm tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere. - Emellett beszélgettünk munkanélküliekkel és olyanokat, akik közvetve vagy közvetlenül kapcsolódnak a munkaerő-piachoz. Nagyon reméljük, hogy javaslatainkkal a munkaerőpiacon segítjük a döntéshozók jövőbeni törekvéseit.

 

A Bajai Hírhatárnak arra a kérdésére, hogy mikorra várható a kutatás kézzel fogható eredménye, a konferencián jelenlévő Perger Éva (MTA KRTK RKI), a LOLAMAR projekt szakmai vezetőjének válasza az volt, hogy a kutatási projekt célja elsősorban a háttér információk feltárása volt.

 

 

- Nekünk az a célunk, hogy feltárjuk a térség jellegzetességeit és tájékoztassuk a helyi szakembereket, aktivistákat, szervezeteket – mondta Perger Éva. - Egy ilyen projekt konkrét eredményei nehezen megfoghatóak, és attól függ az eredmény, hogy a kidolgozott javaslatokat mennyire hasznosítják a döntéshozók. Próbálunk persze agitálni, azért is hívunk meg döntéshozókat a rendezvényeinkre. Mi azonban nem vagyunk képviselői annak az intézmény rendszernek, amely akár a döntéshozás szintjén, akár pedig a megvalósítás szintjén ilyen kérdésekben érdemben tudna döntést hozni.

 

A kutatók a konferencián kijelentették, hogy vannak jó gyakorlatok a magyar és a szerb oldalon egyaránt. A szociális szövetkezetek tűnnek jó gyakorlatnak, melyek a fiatalok számára teremtenek lehetőséget, képzést – tette hozzá Dr. Kovács András Donát, a MTA KRTK RKI kutatója. Egy másik előadó, Farkas Jenő Zsolt (MTA KRTK RKI) pedig arról adott tájékoztatást, hogy a holland és az amerikai példákat is tanulmányozták, valamint fontosnak tartották a projektben a közfoglalkoztatást és a közmunka fórum felállítását.

(Forrás: Bajai Hírhatár)

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-02-21 13:55:52

További híreink
Karácsonyi vásár az Újkollégiumban és a Lánchíd utcai sportcsarnokban
Két helyen lesz kétnapos Karácsonyi vásár Kecskeméten ezen a hétvégén. Az egyik az Újkollégiumban, a másik pedig a Lánchíd Utcai Általános Iskola sportcsarnokában.
2017-12-09 03:50:39, Hírek, Fókuszban Bővebben
TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2017
Ebben az évben is elkészült a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Központi Statisztikai Hivatal Sz...
2017-12-09 03:31:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Faadományt nyújtott a Hírös Sport Nonprofit Kft rászorulóknak
A Hírös Sport Nonprofit Kft. felajánlásából december 7-én 15 kecskeméti család kapott 2-2 köbméter tűzifát. A Városi Szociális Közalapítvány választotta ki a rászoruló cs...
2017-12-09 02:32:38, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztése előtt áll a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. 2019 őszén, több mint 2 m...
Bővebben >>