. Ma Gedeon napja van.
Baján tartotta 2015. évi első ülését a megyei közgyűlés
2015-02-28 04:06:06
Baján tartotta 2015. évi első ülését a megyei közgyűlés

Baján tartotta 2015. évi első ülését a megyei közgyűlés

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2015. február 27-én Baján tartotta ez évi első ülését. Rideg László elnök ígéretéhez híven nem a megyeszékhelyre, hanem a megye második legnagyobb városába hívta össze a grémiumot. A 24 tagú testület egyebek között az alábbiakat tárgyalta meg:

 

 

 

 

 

Elfogadta az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv, azaz az önkormányzati hivatal 2015. évi költségvetési rendeletét. Az önkormányzat 2015. évi költségvetését 429.788 ezer forintban állapította meg.

 

A 2015. évre vonatkozóan hat ülésre, valamint az ünnepi közgyűlésre fogadott el a Közgyűlés javaslatot. A tervezet összeállítása során elsősorban az önkormányzati, a területfejlesztési és államháztartási törvény megyei önkormányzatokra vonatkozó rendelkezései kerültek figyelembe vételre.

 

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság beszámolt a 2014. második félévi tevékenységéről. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapján a Bizottság feladata a megyei értéktárba történő felvételre vonatkozó javaslatok elbírálása, a települési értéktárak adatainak nyilvántartásba vétele, javaslattétel és adatszolgáltatás volt. A 2014. évben érkezett javaslatok száma összesen 163 volt, ebből összesen 60 nemzeti értéket vett fel a Bizottság a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, mint például a Kecskeméti barackpálinkát vagy a kiskunfélegyházi Hattyúházat. A Bizottság a Szeremlei Települési Értéktár, a Kiskunfélegyházi Értéktár, a Mélykúti Települési Értéktár, a Csátaljai Települési Értéktár, a Dunavecsei Települési Értéktár, a Kunszállási Települési Értéktár, a Bajai Települési Értéktár, a Helvéciai Települési Értéktár és a Lajosmizsei Települési Értéktár adatait vette nyilvántartásba. A Bizottság javaslatainak figyelembe vételével készült el 2014 augusztusában a „Nemzeti értékek Bács-Kiskun megyében" című, 35 megyei értéket bemutató kiadvány magyar, angol és német nyelven. A Földművelésügyi Minisztérium támogatást nyújtott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat részére a megyei értéktárral kapcsolatos tevékenységhez a 2015. évre. A megyei önkormányzat vállalta - többek között azt is -, hogy újabb kiadványban mutatja be a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett nemzeti értékeket. A szerződésben foglalt határidők alapján azok az értékek kerülhetnek bele a kiadványba, amelyek 2015 májusáig felvételre kerülnek a megyei értéktárba. A Földművelésügyi Minisztérium 2015-ben is írt ki HUNGARIKUM pályázatot, amely alapján a települési önkormányzatok is pályázhattak a helyi értékekkel kapcsolatos tevékenységekre. Várható, hogy élénkül a települések érdeklődése a helyi értékek iránt, és további települési értéktár létrehozására kerül sor.

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a területi nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodások felülvizsgálatra kerültek.

A képviselők döntöttek a Területi Kiválasztási Kritérium Rendszerről is. Az Integrált Területi Program (ITP) a 2014-2020 költségvetési időszakra vonatkozó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forráskeret felhasználásának szerkezetét, elvárt eredményeit és ütemezését támasztja alá. Az ITP-én belül rögzíteni szükséges a Területi Kiválasztási Kritérium Rendszert (TKR). A TKR olyan kritériumokat tartalmaz, amelyek keretét képezik, és elvi megalapozását adják a későbbiekben a projektkiválasztásnak. A kiválasztási szempontok egy résztét a megyei önkormányzat határozta meg. A közgyűlés következő kritériumokat fogadta el:

 

• Illeszkedés a megyei területfejlesztési programhoz és a vonatkozó indikátoraihoz.

• Hozzájárulás belső területi kiegyenlítődéshez.

• Hozzájárulás a munkahelyteremtéshez.

• Hozzájárulás a külső természeti hatásokkal szembeni ellenálló képesség erősítéséhez.

• Hozzájárulás integrált fejlesztési programok megvalósításához.

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 100 százalékos tulajdonú nonprofit cége tájékoztatatást adott az „Egészséges Bács-Kiskunért" című pályázat beadásáról. A Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. konzorciumvezetőként nyújtotta pályázatát az alábbi partnerekkel együttműködésben:

 

• Jánoshalmi Egészségügyi Központ

• Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület (Dél-Alföldi Régió)

• Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete (Kecskemét)

• Jánoshalmi Kistérségi Társulás

• Pelikán Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. (Jánoshalma)

• Egészséges Baja Városért Közalapítvány

• Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft.

 

A projekt keretében megvalósulhat az egészségiparhoz kapcsolódó képzési programok kialakítása, egészségi állapot felmérése, monitorozása, egyéni és közösségi egészségfejlesztési tervek kidolgozása, képzések szervezése, tanácsadás, fejlesztő foglalkozások, életmóddal összefüggő betegségek és szövődményeik megelőzése, egészségfejlesztési és szemléletformáló programok, kiemelten az egészséges életmódot, valamint életmódváltást támogató programok lebonyolítása. A projekt a megye teljes területét lefedi, és célcsoportja elsősorban az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézmények tanulói és felnőttképzésben részt vevők, a regisztrált munkanélküliek, a családok, a helyi közösségek, a helyi társadalom, továbbá a civil és más nonprofit, illetve forprofit szervezetek, valamint közintézmények alkalmazottai.

 

A Közgyűlés kifejezte azon szándékát, hogy a Veránka-szigeti ingatlanok és ingóságok vagyonkezelői jogának átvételéről Rideg László, közgyűlési elnök tárgyalásokat folytasson az illetékes szervezetekkel.

 

A két testületi ülés közötti ügyekről szóló tájékoztatásból kiderül az is, hogy a megyei önkormányzat a terület- és vidékfejlesztési feladatok mellett kiemelt figyelmet szentel nemzetiségi politikájának, és számos testvérmegyei kapcsolatot ápol. Bács-Kiskun megye nemzetközi kapcsolatainak lényeges eleme az a körülmény, hogy a térség több nemzeti kisebbségnek ad otthont, és határainkon túl is jelentős számú magyar kisebbség él.  A megyében élő nemzetiségek és a határon túli magyarság múltjának, jelenének, nemzeti identitásuk fenntartásának alapvető kérdése az anyanyelv megőrzése és a hagyományok ápolása. Ennek érdekében az önkormányzat aktívan részt vett az elkövetkezendő időszak határon átnyúló pályázati programjainak tervezésében.

 

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>