. Ma György napja van.
Bács-Kiskunban is kezdődik a parlagfűszezon
2016-08-04 20:24:19
Bács-Kiskunban is kezdődik a parlagfűszezon

Bács-Kiskunban is kezdődik a parlagfűszezon

Augusztus elején országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózata csütörtökön az MTI-vel.



Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórásának tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható - olvasható a közleményben.


A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet - írták.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a gyógyszerszedésről.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek a http://oki.antsz.hu oldalon található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. Emellett a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést is közzétesz - tették hozzá.

Utoljára frissítve: 2016-08-04 20:25:08

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>