. Ma Csongor napja van.
Átvették diplomájukat az elsőként végzett duális hallgatók
2016-02-28 07:50:59
Átvették diplomájukat az elsőként végzett duális hallgatók

Átvették diplomájukat az elsőként végzett duális hallgatók

A jövő intézményének nevezte a Kecskeméti Főiskolát Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára az intézmény szombati diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésén, ahol Magyarországon elsőként 17, duális képzésben végzett hallgató is átvette oklevelét.

 

 

 

 

 

Az ünnepélyes szenátusi ülésen az elnökség tagjai voltak Prof. Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára, Sándorné dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora, Varga Csaba, a Szolnoki Főiskola kancellárja, Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora, Hegmanné Nemes Sára, a Kecskeméti Főiskola kancellárja, Prof. Dr. Ferencz Árpád, a Kertészeti Főiskolai Kar dékánja, Dr. Kovács Lóránt, a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar dékánja és Dr. Steklács János, a Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Különös jelentőséget adott a mai diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésnek, hogy az országban elsőként kaptak diplomát duális képzésben végzett hallgatók. A képzés nem indulhatott volna el a partnercégek áldozatos szerepvállalása nélkül. Jelen voltak annak a két cégnek a képviselői, amelyekkel együttműködésben elindulhatott a Kecskeméti Főiskolán a duális képzés. Így Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, és Varga-Papp Szilvia HR-vezető, valamint Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója, és Sári Zoltán, a duális hallgatókért felelős munkatárs. Megtisztelte az ünnepséget Le Trong Ha, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének első titkára, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere, Dr. Salacz László, Kecskemét 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Lászlóné Kenyeres Krisztina, a Dunaújvárosi Egyetem oktatási igazgatója, Varga László, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szemerey Szabolcs, a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. ügyvezetője.

Palkovics László az egyetemmé válás előtt álló főiskola történetét felidézve arról beszélt: változások sora jellemzi az intézményt, melynek a kezdetekkor is "unikális képzést" nyújtó Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karát egykor a közútijármű-program hívta életre.

Számos fordulóponton és átalakuláson túl a főiskola és a kar ma is úttörő szerepet vállal - közölte. Kifejtette: a felsőoktatás és a magánszféra példaértékű együttműködésével Magyarországon elsőként itt indították el 2012-ben a gyakorlatorientált duális képzési formát, melynek első végzősei ma keresett, értékes és egyre népszerűbb diplomával a kezükben léphetnek ki a munkaerőpiacra.

 

Kijelentette: a jövő egyik felsőoktatási intézménye a Kecskeméti Főiskola, amely a Szolnoki Főiskolával integrálódva július 1-től egyetemként is a gyakorlatorientált képzés egyik zászlóshajója lesz Magyarországon.

 

Szólt arról is, hogy „a kecskeméti modell" tapasztalatai alapján a mostani tanévtől országosan is elindult a duális képzés, így tavaly szeptembertől 19 felsőoktatási intézmény és közel 200 partnerszervezet összefogásával 440 hallgató vesz részt ilyen felsőoktatási képzésben Magyarországon. Az időközben együttműködőként bevont további több mint 500 vállalat és szervezet pedig a következő tanévre mintegy 2600 képzési hely meghirdetését teszi lehetővé - tette hozzá.

 

Ailer Piroska rektor beszédében kiemelte: négy éve a főiskola még kísérletnek tekintette a duális képzés bevezetését, ami mostanra nem csupán sikeres lett, de „országosan ismert és elismert, példaértékű képzési modellé vált".

 

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében az újdonságra fogékonynak, bátornak, kezdeményezőnek, innovatívnak és okosnak nevezte a helyi fiatalokat, akikre szavai szerint a Kecskeméti Főiskola diplomájának birtokában egyedülálló lehetőség vár. Végzettségükkel dinamikusan fejlődő, sikeres vállalkozásoknál helyezkedhetnek el, a városban tervezett innovációs központ kutatóként is számít rájuk, az önkormányzat pedig a karrierlehetőség mellett az otthonteremtésben, családalapításban is egyedülálló segítséget nyújt számukra - fogalmazott.

 

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke az ünnepségen kiemelte: az integrációt követően egyszerre vár számos lehetőség és kihívás a kecskeméti, illetve a szolnoki intézményekre, ám akad jó példa arra, hogy korábban önálló főiskolák képesek erős, egységes egyetemként tovább működni.

 

Megjegyezte: a Kecskeméti Főiskola duális képzésében megszerzett diploma „versenyképességi előnyt jelent", melynek különösen nagy jelentősége van az élethosszig tartó tanulást megkerülhetetlen alapelvvé emelő 21. században, amikor a megszerzett tudás néhány évente frissítésre, megújításra szorul.

 

A Kecskeméti Főiskolán ma 194-en vehették át diplomájukat.

A GAMF Karon 31gépészmérnök, 21 műszaki menedzser, 34 mérnökinformatikus, illetve műszaki informatikus és 1 műszaki informatika szakos mérnöktanár kapta meg diplomáját.

A Kecskeméti Főiskolán most először végeztek járműmérnökök, ők 23-an vannak. Egy fő felsőoktatási szakképzésben rendszergazda végzettséget szerzett, 29-en pedig különböző szakirányú továbbképzéseket fejeztek be.

A Kertészeti Főiskolai Karról 8 gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, 6 környezetgazdálkodási agrármérnök és 4 kertészmérnök vehette át BSc diplomáját.

A Tanítóképző Főiskolai Karon 36-an kapták kézbe oklevelüket, 5-en tanító, 2-en óvodapedagógus alapszakon végeztek, 29-en pedig pedagógiai szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzésben vettek részt.

 

A duális hallgatók diplomáinak átadásánál közreműködött Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója és Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

 

A főiskolai évek alatt nyújtott kiváló tanulmányi eredményéért és szakmai munkájáért, illetve a záróvizsgán nyújtott kimagasló teljesítményéért a Kecskeméti Főiskoláért Alapítvány 10 ezer forintos pénzjutalmában részesült 19 hallgató. Alapítványi jutalmat vehetett át Acsai Réka, műszaki menedzser, Bódi László, gépészmérnök, Diósy Miklós, járműmérnök, Kapás Tibor, járműmérnök, Kovács Máté, járműmérnök, Lakó Katalin, gépészmérnök, Maróti Jozefina Eszter, járműmérnök, Nagy János, műszaki menedzser, Szatmári Ferenc, mérnökinformatikus, Szőke Károly, mérnökinformatikus, Tóth Márk Tamás, gépészmérnök, Tóth Zoltán, járműmérnök, Zubor Tibor, műszaki menedzser, Fang Olga, környezetgazdálkodási agrármérnök, Kacsándi Ágnes, környezetgazdálkodási agrármérnök, Marsa Máté, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, Provics Mónika, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, Szabó Csaba Zoltán, kertészmérnök, Szilaj Magdolna, tanító.

 

A Kecskeméti Főiskola szenátusa professor emeritus címet adományozott dr. Kodácsy János nyugalmazott főiskolai tanárnak. A tanár úr 18 évig volt a Gépgyártás Technológiai Tanszék vezetője, majd 14 évig irányította a GAMF Kar technológiai transzfer tevékenyégét. Szakmai munkája, amit a gépgyártás-technológia területén fejtett ki nemzetközileg is elismert. A Kolozsvári Műszaki Egyetem Tiszteletbeli Professzora. A Kecskeméti Főiskola szenátusa a professor emeritus cím adományozásával fejezte ki szándékát, hogy dr.Kodácsy Jánost nyugalmazott főiskolai tanárként is a főiskola kötelekében tartsa.

 

A diplomaosztón a végzősök nevében Kovács Máté járműmérnök mondott búcsúbeszédet.

(szöveg: kecskemeti-hirhatar.hu / MTI)

Utoljára frissítve: 2016-02-28 13:44:50

További híreink
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>