. Ma Gyárfás napja van.
Aktív nőkkel az Európai Unióért
2013-09-21 06:07:58
Aktív nőkkel az Európai Unióért

Aktív nőkkel az Európai Unióért

Aktív nőkkel az Európai Unióért - ez a címe annak a nyolc országban elindított kezdeményezésnek, amelynek a magyarországi nyitóprogramját Kecskeméten rendezték. A kezdeményezés létrehozói azt szeretnék elérni, hogy a nők egyszerre tudjanak családot alapítani és karriert építeni. A programot bemutató sajtótájékoztatón részt vett Ékes Ilona országgyűlési képviselő, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, országgyűlési képviselő, Szalai Piroska, miniszteri biztos és Engert Jakabné önkormányzati képviselő, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke.

 

Mint elhangzott, az ERGO – Európai Regionális Szervezet „Aktív nőkkel az Európai Unióért” címmel 2013. szeptemberében, az Európa a Polgárokért program keretében, elindított projektjének célja a kelet-közép-európai országokban élő nők, különös tekintettel a kisgyermekes nők, munkaerőpiaci helyzetének és nehézségeinek felmérése, a politikai és civil életben való részvételüket segítő és gátló tényezők felderítése. A projekt támogatója az „Európa a polgárokért” program (Europe for Citizens), Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (Education, Audiovisual and Culture Agency Executive Agency - EACEA)

 

A projekt 8 ország szervezeteinek részvételével zajlik. Ezek a következők: Magyarország, Ausztria, Csehország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Horvátország és Lengyelország.

 

* Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, országgyűlési képviselő

 

- A válság hatására a foglalkoztatás hangsúlyossá vált az egész euró-atlanti régióban, és ennek nagyon fontos összetevője a női foglalkoztatás. Az, hogy egy nőknek van-e munkájuk vagy sem, nagyban befolyásolja a családok anyagi biztonságérzetét, és ezáltal nem csak az egyes országok gazdasági, hanem a demográfiai helyzetére is hatással van – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, alpolgármester. 

 

- Az „Aktív nőkkel az Európai Unióért” programunk célja a projektpartner országokban élő nők, különös tekintettel a kisgyermekes nők, munkaerőpiaci helyzetének és nehézségeinek felmérése, a politikai és civil életben való részvételüket segítő és gátló tényezők felderítése, melyek erősen különböznek az Unió centrumabeli országokban tapasztaltaktól. Fel szeretnénk mérni, hogy a családi életet és a munkavállalást hogyan lehet ezekben az országokban összeegyeztetni egymással, és hol van a közélet és a tanulás helye ebben a rendszerben – hangsúlyozta Ékes Ilona országgyűlési képviselő.

 

- Kiemelten fontos része a projektnek a környező országok szervezeteivel történő kapcsolatépítés, hálózatépítés is, közös együttműködések elindítása, melyek hasznosak lehetnek hosszú távon is, nem csak a szervezeteknek, de a környezetükben élőknek is. Az „Aktív nőkkel az Európai Unióért” programot pilot projektnek tekintjük, a későbbiekben tovább kívánjuk bővíteni, még több szervezetet bevonni – emelte ki Szalai Piroska, miniszteri biztos.

 

* Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, országgyűlési képviselő, Szalai Piroska, miniszteri biztos és Ékes Ilona országgyűlési képviselő

 

A program keretében három rendezvényt szerveznek 2013 őszén: egy workshopot, egy konferenciát és egy szemináriumot, valamint egy kérdőíves felmérést is elindítottunk a 8 résztvevő országban a munka, család és közélet viszonyáról.

 

Első rendezvényüket, a „Család, tanulás, munka - Hogyan egyeztethető össze?” című workshopot Kecskeméten rendezték meg szeptember 19-20-án, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezésben. Ezt követi október 4-5-én a „Rejtett kincs Európában - az aktív nő” konferencia Budapesten, majd az „Alkalmazd a megszerzett tudást” szeminárium november 14-15-én, szintén Budapesten. A program eredményeit a projekt végén egy kiadványban tervezik majd összefoglalni.

 

* Engert Jakabné önkormányzati képviselő, a kecskeméti programot szervező Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke.

Utoljára frissítve: 2013-09-21 06:09:35

További híreink
Ha június, akkor borsószezon...!
Ezek az apró zöld golyók olyanok, mint a hivatalos nyárhírnökök, hiszen amikor megjelennek a piacokon, onnan már lehet tudni, hogy megállíthatatlanul beköszöntött sokunk ...
2019-06-05 12:41:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Akkora a jólét, hogy húsvétra már 60 forintért is vehetünk tojást
A megnövekedett kereslet miatt a termelőknek ilyenkor több tyúkot kell tartaniuk, ez veri fel az árakat. Húsvét előtt megint jelentősen drágul a tojás. Jelenleg 35 forint...
2019-03-25 09:29:02, Hírek, Fókuszban Bővebben
GYORSHÍR: Kiemelt járműipari központ Kecskemét
A kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította Kecskemét térségét. A kormányhatározat kedden lép hatályba.
2018-03-23 12:28:19, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ezek az apró zöld golyók olyanok, mint a hivatalos nyárhírnökök, hiszen amikor megjelennek a piacokon, onnan m...
Bővebben >>