. Ma Márk napja van.
Aktív nőkkel az Európai Unióért
2013-09-21 06:07:58
Aktív nőkkel az Európai Unióért

Aktív nőkkel az Európai Unióért

Aktív nőkkel az Európai Unióért - ez a címe annak a nyolc országban elindított kezdeményezésnek, amelynek a magyarországi nyitóprogramját Kecskeméten rendezték. A kezdeményezés létrehozói azt szeretnék elérni, hogy a nők egyszerre tudjanak családot alapítani és karriert építeni. A programot bemutató sajtótájékoztatón részt vett Ékes Ilona országgyűlési képviselő, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, országgyűlési képviselő, Szalai Piroska, miniszteri biztos és Engert Jakabné önkormányzati képviselő, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke.

 

Mint elhangzott, az ERGO – Európai Regionális Szervezet „Aktív nőkkel az Európai Unióért” címmel 2013. szeptemberében, az Európa a Polgárokért program keretében, elindított projektjének célja a kelet-közép-európai országokban élő nők, különös tekintettel a kisgyermekes nők, munkaerőpiaci helyzetének és nehézségeinek felmérése, a politikai és civil életben való részvételüket segítő és gátló tényezők felderítése. A projekt támogatója az „Európa a polgárokért” program (Europe for Citizens), Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (Education, Audiovisual and Culture Agency Executive Agency - EACEA)

 

A projekt 8 ország szervezeteinek részvételével zajlik. Ezek a következők: Magyarország, Ausztria, Csehország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Horvátország és Lengyelország.

 

* Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, országgyűlési képviselő

 

- A válság hatására a foglalkoztatás hangsúlyossá vált az egész euró-atlanti régióban, és ennek nagyon fontos összetevője a női foglalkoztatás. Az, hogy egy nőknek van-e munkájuk vagy sem, nagyban befolyásolja a családok anyagi biztonságérzetét, és ezáltal nem csak az egyes országok gazdasági, hanem a demográfiai helyzetére is hatással van – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, alpolgármester. 

 

- Az „Aktív nőkkel az Európai Unióért” programunk célja a projektpartner országokban élő nők, különös tekintettel a kisgyermekes nők, munkaerőpiaci helyzetének és nehézségeinek felmérése, a politikai és civil életben való részvételüket segítő és gátló tényezők felderítése, melyek erősen különböznek az Unió centrumabeli országokban tapasztaltaktól. Fel szeretnénk mérni, hogy a családi életet és a munkavállalást hogyan lehet ezekben az országokban összeegyeztetni egymással, és hol van a közélet és a tanulás helye ebben a rendszerben – hangsúlyozta Ékes Ilona országgyűlési képviselő.

 

- Kiemelten fontos része a projektnek a környező országok szervezeteivel történő kapcsolatépítés, hálózatépítés is, közös együttműködések elindítása, melyek hasznosak lehetnek hosszú távon is, nem csak a szervezeteknek, de a környezetükben élőknek is. Az „Aktív nőkkel az Európai Unióért” programot pilot projektnek tekintjük, a későbbiekben tovább kívánjuk bővíteni, még több szervezetet bevonni – emelte ki Szalai Piroska, miniszteri biztos.

 

* Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, országgyűlési képviselő, Szalai Piroska, miniszteri biztos és Ékes Ilona országgyűlési képviselő

 

A program keretében három rendezvényt szerveznek 2013 őszén: egy workshopot, egy konferenciát és egy szemináriumot, valamint egy kérdőíves felmérést is elindítottunk a 8 résztvevő országban a munka, család és közélet viszonyáról.

 

Első rendezvényüket, a „Család, tanulás, munka - Hogyan egyeztethető össze?” című workshopot Kecskeméten rendezték meg szeptember 19-20-án, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezésben. Ezt követi október 4-5-én a „Rejtett kincs Európában - az aktív nő” konferencia Budapesten, majd az „Alkalmazd a megszerzett tudást” szeminárium november 14-15-én, szintén Budapesten. A program eredményeit a projekt végén egy kiadványban tervezik majd összefoglalni.

 

* Engert Jakabné önkormányzati képviselő, a kecskeméti programot szervező Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke.

Utoljára frissítve: 2013-09-21 06:09:35

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>