. Ma Csongor napja van.
A vidék népességmegtartó erejében bíznak
2013-05-17 09:39:22
A vidék népességmegtartó erejében bíznak

A vidék népességmegtartó erejében bíznak

A vidék népességmegtartó képességének fokozása érdekében készítette el a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvánnyal együttműködésben Ruralnet című pályázatát a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

 

 

 

 

 

 

 

Bács-Kiskun megye és a Vajdaság vidékies térség, ahol az agrárium igen fontos szerepet tölt be a gazdaságban. Ugyanakkor a legtöbb esetben a kis-és közép gazdaságok nem képesek a családi megélhetést biztosító bevételeket előteremteni. A jövedelmek nagyon alacsonyak ahhoz, hogy a vidéken élők ne vándoroljanak el nagyvárosokba a megélhetésük reményében.

 

Szabadkán került sor május 15-én a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezésében a „Közös alternatív jövedelemszerzési lehetőségek Magyarország és Szerbia határ menti térségeiben” című projektjének nyitókonferenciájára.

 

 

A rendezvényt Bányai Gábor, Bács-Kiskun Megye Önkormányzatának elnöke és Milivoj Vrebalov, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának alelnöke nyitották meg. A résztvevőket Dobó Márta, a szabadkai Városi tanács regionális és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja köszöntötte.

 

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója bemutatta a közös projekt céljait, tevékenységeit. A nyitórendezvényt olyan szakmai előadások tarkították, mint „A mezőgazdaság jövője a támogatottság tükrében” (Fremond Árpád), „Az alternatív növénytermesztés és feldolgozás perspektívái” (Dr. Berényi János), „Kamratúra, avagy a háztól való értékesítés módszere a Homokhátságon” (Nagyné Bodor Zsuzsanna), „A Tartományi Mezőgazdasági Alap szerepe a mezőgazdaság támogatásában” (Szabó József).

 

 

A projekt célja a vidéken élő lakosság jövedelemszerzési lehetőségeinek diverzifikálása. Ennek érdekében készítik el Bács-Kiskun megye és Vajdaság területére az alternatív jövedelemszerzési lehetőségeket vizsgáló tanulmányunkat. A tanulmány mellékletét képezi 12 darab minta üzleti terv a következő tevékenységekre: megújuló erőforrások használata, gyógynövénytermesztés, kézművesség, méztermelés, gyümölcs és zöldség szárítás, aszalás, vidéki turizmus, tejtermékek előállítása, savanyítás, gyümölcslevek készítése, tésztafélék készítése, olajsajtolás, húsfeldolgozás.

 

Az üzleti terv mintákat a vidéki kis- és középgazdálkodók számára készítjik el, amelyeket különálló kiadványként is a célcsoport rendelkezésére kívánnak majd bocsátani.

 

Világszerte számos jó példa, jó gyakorlat található arra, hogyan lehet alternatív jövedelemszerzési lehetőségre szert tenni. A családi gazdaságok alternatív jövedelemszerzését a KAP és a vidékfejlesztési stratégia is támogatja.

Utoljára frissítve: 2013-05-17 09:40:05

További híreink
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>