. Ma György napja van.
A negyedik büntetőper kezdődött meg Stadler József ellen
2014-11-21 14:32:37
A negyedik büntetőper kezdődött meg Stadler József ellen

A negyedik büntetőper kezdődött meg Stadler József ellen

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt a negyedik büntetőper kezdődött a börtönbüntetését töltő, egykori akasztói vállalkozó Stadler József ellen pénteken, a Kecskeméti Törvényszéken.








A vádismertetés szerint a vádlott 2007 és 2010 között az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében kibocsátott és befogadott valótlan tartalmú számlák felhasználásával, jogtalan haszonszerzés céljából általános forgalmi adót kísérelt meg visszaigényelni, illetve a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentette.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

A vád szerint a visszaeső vádlott az áfa és a társasági adónemben a fenti időszakban mintegy 420 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A vádlott több gazdasági társaságának könyvelésében szerepeltette a fiktív számlákat.

 

Balázs László Tibor ügyvéd, Stadler védője a vádismertetés után törvényességi észrevételeket tett, többek között azt kifogásolta, hogy miért az új büntető törvénykönyv szerint ítélik meg az ügyet, annak ellenére, hogy a vádban szereplő cselekmények annak hatálybalépése előtt történtek.

 

Véleménye szerint ha valaki fiktív számlák felhasználásával áfát igényel vissza, akkor azt nem adócsalás bűncselekményeként, hanem egyszerű csalásként kell minősíteni.

 

A védő kitért arra, hogy a vádirat 2011-ben elkészült, azonban csak 2014 júniusában érkezett a bíróságra, mely alapjogot sért, mert a gyors és igazságos elbíráláshoz a vádlottnak is joga van. Álláspontja szerint nem lehet érdemben értékelni a beterjesztett vádiratot, ezért azt kérte a bíróságtól, hogy a büntetőeljárást szüntesse meg.

 

Az ügyész elmondta, hogy az új büntető törvénykönyv alkalmazása szerint a bűncselekmény-halmazat egy bűncselekménynek számít, amely enyhébb büntetés kiszabását vonja maga után.

 

Farkasné Kramolis Andrea tanácsvezető bíró a védői indítványt elutasította, mert álláspontja szerint a vádirat érdemben elbírálható.

 

Stadler József vallomásában tagadta bűnösségét. Hangsúlyozta, hogy már két alkalommal kapott agyvérzést, amely miatt nagyon sok részletet elfelejtett. Kijelentette: egyetlen fiktív számla sem szerepelt cége könyveléseiben, azok mögött valós teljesítések voltak.

 

Balázs László Tibor ügyvéd, a vádlott védője a tárgyaláson elmondta, hogy 2014 februárjában elején a büntetésvégrehajtás otthonába bocsájtotta Stadler Józsefet azzal, hogy váltsa meg a sírhelyét.

 

Akkor az volt a diagnosztika, hogy védence súlyos beteg. Stadler sírhelyet is vásárolt magának a szülőhelyén. Ezután kiderült, hogy nincs gyógyíthatatlan betegsége, ezért vissza kellett vonulnia a börtönbe.

 

Stadler a bíróságon elmondta, hogy hasnyálmirigy-problémái miatt egy nagy műtétet végeztek el rajta. Rengeteg gyógyszert kell szednie, naponta csak rövid időt tud ébren tölteni. A bíró kérdésére kijelentette, hogy felkészült a perre, mert nem vette be a gyógyszereit, így éberen tud maradni.

 

Stadler ellen először 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993-94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfavisszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Az eljárást a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette, és új lejárást rendelet el. A megismételt eljárásban Stadler négy és fél év fogházbüntetést kapott, 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult. 2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélték, ezt a büntetést tölti most a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegében. 2014 októberében csődbűncselekmény miatt kapott 2 év tíz hónap börtönbüntetést.

 

A ma kezdődött per 2015. március 11-én a vádlott korábbi vallomásának ismertetésével, valamint tanúkihallgatással folytatódik.

(Szöveg: MTI)

Utoljára frissítve: 2014-11-25 12:56:18

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>