. Ma Márk napja van.
A nárcisztikusokkal való kapcsolat veszélyei
2023-05-10 11:21:00
A nárcisztikusokkal való kapcsolat veszélyei

A nárcisztikusokkal való kapcsolat veszélyei

A veszély kifejezés alatt itt most azokra a romboló szokásokra, folyamatokra gondolunk, amelyek az embereket mentálisan igencsak megviselhetik. Ez különösképpen igaz egy párkapcsolatra és az abban élő személyekre. 

 

Szerencsére még időben felismerhetjük a problémát. Tartson velünk és megtudhatja, mi jellemzi a nárcisztikus embereket!

 

Szeretetéhes vagy szeretetre képtelen a nárcisztikus személy?

 

Egy kicsit mindkettő, habár ez rendkívül szomorú. A nárcisztikus ember sokszor érzéketlennek és sebezhetetlennek tűnik, ám valójában nem tudja őszintén kifejezni érzéseit. Amennyiben bizonytalan a nárcizmus jeleinek felismerését illetően, kérdezze bátran az Onlinepszichológus.net szakembereit, akik segítenek Önnek ebben.

 

A nárcisztikus személyiségzavar mögött gyakran egyfajta kisebbségrendűségi komplexus és érzelmi depriváció húzódik meg, akárcsak egy magányos gyermek esetében. Amikor egy gyermek szerethetősége feltételekhez van kötve, az oda vezethet, hogy ő maga sem képes igazán szeretni. 

 

Ezt a sémát felnőttként is továbbviszi és megjelenik a párkapcsolatában is. Ő maga is vágyik az intimitásra, de képtelen bárkivel is tartósan bensőséges kapcsolatban lenni. Ez egy véget nem érő ördögi kört eredményez a kapcsolat tagjainak életében.

 

A magányos gyermek kapcsolata

 

A nárcisztikus személy tehát a lelke mélyén egy nagy gyerek, egy magányos gyerek, aki üresnek érzi magát és azt gondolja, nem érdemli meg mások szeretetét. A lelke mélyén azt érzi, hogy nem képes megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. 

 

Számára a “különlegesség” érzésének legnagyobb ellentéte az “átlagosság”, amelyet  szükséges rosszként él meg. Ő vagy a figyelem középpontjában áll és csodálatosnak tekinti magát vagy teljesen értéktelennek. 

 

Az önfelnagyító és az önlenyugtató mód

 

Az önfelnagyító működés egyfajta védekezési mechanizmus a nárcisztikus ember életében, vagyis ezzel szeretné kompenzálni az érzelmi elhanyagoltság érzését. Ezt hol máshol tudná jobban kamatoztatni, mint egy párkapcsolatban? A versengés, a bántalmazás, a manipulálás, a kihasználás, az agresszió, az uralkodó stílus és a grandiozitás egyaránt árulkodó jelek lehetnek. 

 

Egy kapcsolatban ebben az “üzemmódban” működik és amikor végre valahára egyedül marad, akkor átvált önlegyugtató módba.  Ilyenkor az adott egyén próbálja “lehasítani” az érzelmeit, s olyan tevékenységbe, szokásokba menekül, amelyek elterelik a figyelmét. Ez elég gyakran a függőségig vezet. Ily módon nem gondol a magányra, az ürességre és a szeretethiányra. 

 

Figyeljünk a jelekre! A nárcisztikus párkapcsolat veszélyeit komolyan kell venni! De ha továbblépünk, akkor megnyílik az út egy teljesebb élet felé. 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>