. Ma Bulcsú napja van.
A nárcisztikusokkal való kapcsolat veszélyei
2023-05-10 11:21:00
A nárcisztikusokkal való kapcsolat veszélyei

A nárcisztikusokkal való kapcsolat veszélyei

A veszély kifejezés alatt itt most azokra a romboló szokásokra, folyamatokra gondolunk, amelyek az embereket mentálisan igencsak megviselhetik. Ez különösképpen igaz egy párkapcsolatra és az abban élő személyekre. 

 

Szerencsére még időben felismerhetjük a problémát. Tartson velünk és megtudhatja, mi jellemzi a nárcisztikus embereket!

 

Szeretetéhes vagy szeretetre képtelen a nárcisztikus személy?

 

Egy kicsit mindkettő, habár ez rendkívül szomorú. A nárcisztikus ember sokszor érzéketlennek és sebezhetetlennek tűnik, ám valójában nem tudja őszintén kifejezni érzéseit. Amennyiben bizonytalan a nárcizmus jeleinek felismerését illetően, kérdezze bátran az Onlinepszichológus.net szakembereit, akik segítenek Önnek ebben.

 

A nárcisztikus személyiségzavar mögött gyakran egyfajta kisebbségrendűségi komplexus és érzelmi depriváció húzódik meg, akárcsak egy magányos gyermek esetében. Amikor egy gyermek szerethetősége feltételekhez van kötve, az oda vezethet, hogy ő maga sem képes igazán szeretni. 

 

Ezt a sémát felnőttként is továbbviszi és megjelenik a párkapcsolatában is. Ő maga is vágyik az intimitásra, de képtelen bárkivel is tartósan bensőséges kapcsolatban lenni. Ez egy véget nem érő ördögi kört eredményez a kapcsolat tagjainak életében.

 

A magányos gyermek kapcsolata

 

A nárcisztikus személy tehát a lelke mélyén egy nagy gyerek, egy magányos gyerek, aki üresnek érzi magát és azt gondolja, nem érdemli meg mások szeretetét. A lelke mélyén azt érzi, hogy nem képes megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. 

 

Számára a “különlegesség” érzésének legnagyobb ellentéte az “átlagosság”, amelyet  szükséges rosszként él meg. Ő vagy a figyelem középpontjában áll és csodálatosnak tekinti magát vagy teljesen értéktelennek. 

 

Az önfelnagyító és az önlenyugtató mód

 

Az önfelnagyító működés egyfajta védekezési mechanizmus a nárcisztikus ember életében, vagyis ezzel szeretné kompenzálni az érzelmi elhanyagoltság érzését. Ezt hol máshol tudná jobban kamatoztatni, mint egy párkapcsolatban? A versengés, a bántalmazás, a manipulálás, a kihasználás, az agresszió, az uralkodó stílus és a grandiozitás egyaránt árulkodó jelek lehetnek. 

 

Egy kapcsolatban ebben az “üzemmódban” működik és amikor végre valahára egyedül marad, akkor átvált önlegyugtató módba.  Ilyenkor az adott egyén próbálja “lehasítani” az érzelmeit, s olyan tevékenységbe, szokásokba menekül, amelyek elterelik a figyelmét. Ez elég gyakran a függőségig vezet. Ily módon nem gondol a magányra, az ürességre és a szeretethiányra. 

 

Figyeljünk a jelekre! A nárcisztikus párkapcsolat veszélyeit komolyan kell venni! De ha továbblépünk, akkor megnyílik az út egy teljesebb élet felé. 

További híreink
Az adriai szexbotrány után rehabilitálták Borkai Zsoltot
Borkai Zsoltot választották meg a Győri Atlétika Club (GYAC) elnökének. „Kis lépés Borkai Zsoltnak, nagy lépés a győrieknek” – kommentálta a hírt a szexbotrányba belebuko...
2023-06-02 13:53:23, Hírek, Fókuszban Bővebben
„Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet
Az érintettek közül sokan nem tudják, hogy a főváros anyagi támogatásával kiadott Havibérlet álláskeresőknek elnevezésű okmány nem érvényes Budapest területén a MÁV Zrt é...
2023-06-02 13:53:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy természetes bőrápolási módszer, amely valóban működik
A CBD kozmetikumokkal történő bőrápolás igazán trendi téma lett az utóbbi időben, de az interneten elég nehéz velük kapcsolatban megbízható információkat találni. Sokan u...
2023-05-29 11:26:02, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A magyarországi munkaerőhiány egyik leghatékonyabb megoldása az, ha külföldi munkavállalókat alkalmazunk. Ezen...
Bővebben >>