. Ma Emma napja van.
A magyar huszárság történetéről nyílt kiállítás Kecskeméten
2016-05-06 04:53:42
A magyar huszárság történetéről nyílt kiállítás Kecskeméten

A magyar huszárság történetéről nyílt kiállítás Kecskeméten

A magyar huszárság történetét mutatja be a 16. századtól a kecskeméti Cifrapalotában csütörtökön nyílt kiállítás, amelyen huszáregyenruhák, csákók, hímzett tarsolyok, tölténytáskák és fegyverek is láthatók.

 

 

 

 

 

A kiállítást megnyitó Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: a magyar huszárság és vele együtt a magyar szablya mára nemzeti kincsünkké vált. „A Hungarikum Bizottság tagjaként remélem, hogy hamarosan hungarikummá is válhat" - tette hozzá.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Mint mondta, a magyar huszárság minden történelmi helyzetben helytállt, az idők folyamán több mint harminc ország vette át a huszárhagyományokat és ezzel a magyar kultúra egy részét.

 

A honvédelmi miniszter nemzeti kincseinket, értékeink megőrzésének fontosságáról is beszélt, mert - mint fogalmazott -, ha "gyökereinket elvágjuk, akkor könnyen lehet, hogy eltűnik a magyarság a Föld színéről".

 

A magyar kard napja alkalmából rendezett kiállításról elmondta: egy-egy ilyen tárlat is a hagyományaink, értékeink védelméről szól. Hozzátette: a huszárságot mindig is bátorság, gyors helyzetfelismerő képesség, áldozatvállalás, a közösség védelmezése jellemezte, amelyek ma is fontos emberi értékek.

 

Simicskó István támogatásáról biztosította Kecskemétet és - mind elmondta - minden támogatást megad ahhoz, hogy a város a közeljövőben egy huszármúzeummal gazdagodhasson.


Máday Norbert műgyűjtő a megnyitón felidézte, hogy a huszárok története a második világháborúval ugyan véget ért, hiszen a harckocsikkal és a repülőkkel nem vehették fel a harcot, de az elődöktől örökölt virtussal és harci szellemmel mégis maradandót alkottak.

Az augusztus 20-ig látogatható A magyar huszár című tárlaton az érdeklődők megtekinthetik a legfőbb huszárfegyver, a szablya típusait a 16. századtól egészen a 20. századig, egyaránt kiállítottak legénységi és tiszti fegyvereket. Emellett díszes huszáregyenruhák, csákók, hímzett tarsolyok és tölténytáskák is szerepelnek az anyagban, amelyet litográfiák tesznek színessé. Ezek segítségével a harcokba, és a huszárélet mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a látogatók.

 

(MTI)

Utoljára frissítve: 2016-05-06 04:57:21

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>