. Ma Auguszta napja van.
A legbiztonságosabb hitelintézetek között a Fókusz Takarék
2014-12-16 16:20:09
A legbiztonságosabb hitelintézetek között a Fókusz Takarék

A legbiztonságosabb hitelintézetek között a Fókusz Takarék

Az Fókusz Takarék tagja lett Magyarország legbiztonságosabban és legátláthatóbban működő hitelintézeti rendszerének, a Takarékszövetkezetek Garanciaközösségének. Az erről szóló oklevelet Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében december 10-én Budapesten vette át Sebestyén István, a Fókusz Takarék ügyvezetője. Az új betétvédelmi közösségben a takarékszövetkezeteknél elhelyezett megtakarítások gyakorlatilag 100 százalékos védelmet élveznek.


* Szabó Levente (balra) a Takarékbank vezérigazgatója és Sebestyén István (jobbra) a Fókusz Takarék ügyvezető igazgatója


A szektor központi bankja, a TakarékBank Zrt. döntése alapján december 5-én 115 szövetkezeti hitelintézet, köztük az Fókusz Takarék részvételével teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és takarékszövetkezeti szektor összes tagja – 115 szövetkezeti hitelintézet – ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért.

 

Az új, minden eddiginél átláthatóbban és biztonságosabban működő betétvédelmi közösség létrejöttét átfogó vizsgálatsorozat előzte meg. Ennek célja a szektor átvizsgálása, a múltból örökölt problémák orvoslása, a szabálytalanul működő hitelintézetek kiszűrése volt. Ez az átmeneti időszak most lezárult: a garanciaközösséghez csatlakozott intézmények egytől-egyig megfeleltek a vizsgálat szigorú követelményrendszerének, transzparens és biztonságos működésük folyamatos fenntartása érdekében a jövőben egységes kockázatkezelési szabályzatokat alkalmaznak.

 

A garanciaközösség létrejöttével az Fókusz Takarék betéteseinek megtakarításai mostantól gyakorlatilag 100 százalékos biztonságban vannak. Ennek anyagi fedezetét az is biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozó takarék mögött tehát egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll.

 

A garanciaközösség kiépítése mindemellett kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezetek így a jövőben képesek lesznek nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek hitelezésére is.


Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre.


Utoljára frissítve: 2014-12-16 17:07:27

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>