. Ma Márk napja van.
A Klasszikus Jazz Világnapja Kecskeméten
2015-07-30 07:33:33
A Klasszikus Jazz Világnapja Kecskeméten

A Klasszikus Jazz Világnapja Kecskeméten

Ebben az évben augusztus 1-jén, szombaton tartják Kecskemét Főterén az Oh Yeah Day-t, azaz a Klasszikus Jazz Világnapját. Amit rossz idő esetén a Hírös Agóra (a korábbi Erdei Ferenc Művelődési Központ, majd Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ) aulájában tartanak meg. Semmiképp ne maradj otthon! A 18 órakor kezdődő programban a nyitó koncertet a Penge Benge Jazz Band adja (fotónkon), majd Martin Breinschmid&his Radio Kings következik, végül a Bohém Ragtime Jazz Band zárja a koncertsorozatot.

 

A kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band által indított Oh Yeah mozgalom célja, hogy a klasszikus jazz nemzetközi ünnepévé váljon Louis Armstrong születésnapja, augusztus 4-e. Ezért 2011 óta világszerte kilenc országban (Anglia, Ausztrália, Brazília, Hollandia, Németország, Spanyolország, Szlovákia, USA és Magyarország) voltak Oh Yeah Day-koncertek, Texasban Oh Yeah Day Fesztiválokat is rendeztek.

 

Az Oh Yeah az élet igenlését jelenti: az az érzés, amikor kiszakad belőlünk egy "Oh Yeah" ...elismerésünk jeleként, egy jó koncerten, egy jó ital vagy egy csodálatos nő láttán. Aki egyszer már átélt egy ilyen pillanatot, az újra és újra keresi ezt a csodálatos érzést. Az Oh Yeah életérzés a szabadság zenéjén, a jazzen keresztül törhetett fel először szabadon és terjedt el világszerte. Élje át mindenki ezt az érzést Louis Armstrong születésének évfordulóján.

 

Az Oh Yeah az életigenlés esszenciája. Az életöröm végtelenül egyszerű, a világon mindenki számára érthető megnyilvánulása, ami a legtöbbek szemében a klasszikus jazz királyához, Louis Armstronghoz kötődik. Ő volt az, aki ezt az egyszerű, mégis kifejező szókapcsolatot rendszeresen használta zenéjében. Az Oh Yeah-érzés az, ami elfeledteti az emberrel a hétköznapi gondokat, aminek segítségével másodlagossá válik gazdasági világválság és háború egyaránt. Az Armstrong-féle életöröm azóta sem változott, s noha minden zenei műfajnak megvan a maga "Oh Yeah"-je, a klasszikus jazz az egyetlen, aminek lényege máig változatlanul él. És ebből az Oh Yeah-ből tört felszínre később a blues, a rhythm and blues, a rock'n'roll, a rockabilly, a funky, innen ered Elvis, a Beatles és a hippi-korszak. Ez az az érzés, ami örökké velünk lesz, amire mindig vágyni fogunk, zenével, vagy anélkül. Akkor is, ha esetleg nem tudjuk, hogy a forrás a klasszikus jazz, Louis Armstrong.


Penge Benge Jazz Band (Kecskemét)

A zenekart Tormási Attila alakította kecskeméti zenészekből, művészeti vezető Korb Attila. Legfőbb céljuk a közönség minőségi kiszolgálása, igazi bulizenekar, a szó legjobb értelmében. Gengszteridők című CD-jük a koncerten kapható lesz. 

Bohém Ragtime Jazz Band (Kecskemét) 

Az idén 30 éves, „Az év jazzegyüttese"-ként eMeRTon-díjas kecskeméti zenekar az Oh Yeah Day kezdeményezője, 2011 óta tartanak koncerteket a Klasszikus Jazz Világnapján, a kezdeményezéshez többek között angol, amerikai, ausztrál, spanyol, brazil, szlovák, spanyol zenekarok és helyszínek csatlakoztak.

Martin Breinschmid & his Radio Kings (Bécs)

Bécsi formáció, akik a Benny Goodman, Lionel Hampton fémjelezte kiszenekari swingstílus hagyományait követik. Vezetőjük a legsokoldalúbb osztrák ütőhangszeres művész Martin Breinschmid 1970-ben született, s komolyzenészként szerzett summa cum laude diplomát Bécsben. Az egyik legjobb osztrák dobos és vibrafonos, valamint szimfonikus zenekari zenész bármilyen ütőhangszeren. Timpanizott szimfóniákban és kisdobolt musicalekben, a Kairói Operaházban Bartók kétzongorás és ütőhangszeres szonátáját játszotta, de legismertebb YouTube-klipjén írógépen játszik zenekari kísérettel.

Néhány név azok közül, akikkel jazzdobosként és -vibrafonosként együtt játszott: Dave Brubeck, Joe Zawinul, Buddy De Franco, Terry Gibbs, Ken Peplowski, Jake Hanna, Bucky Pizzarrelli, Peanuts Hucko, Bob Haggart, Bob Wilber, Scott Hamilton, Jim Galloway, Randy Sandke, George Masso, Antti Sarpila, Joe Ascione, Lee Harper, Bob Barnard, Alan Vachè, Dan Barrett, Howard Alden, Rossano Sportiello, Frank Roberscheuten, Engelbert Wrobel, Nicki Parrott, Butch Miles.

Klasszikus zenészként játszott többek között a Los Angelesi Filharmonikusokkal, az Izraeli Filharmonikusokkal, a Concentus Musicus, a Camerata Academica Salzburg, a Wiener Kammeroper, Wiener Kammerphilharmonie együtteseivel olyan karmesterek vezényletével, mint Claudio Abbado, Zubin Mehta, Nikolaus Hanoncourt, Roger Norrington.

Európán kívül turnézott Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Indonéziában, az Egyesült Államokban és Dál-Amerika országaiban. Dobosként járt már Magyarországon, vibrafonosként most lép fel nálunk először. Partnerei kiváló zenészek, a jazzklarinétosként és jazz-zongoristaként végzett Herbert Swoboda, a klasszikus képzettségű és jelentős pedagógiai tevkenységet is folytató bőgős, Harald Putz, valamint vendégként az egyik legkiválóbb magyar dobos, Berdisz Tamás.

Utoljára frissítve: 2015-07-30 09:31:39

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>