. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A keleti nyitás vállalkozásfejlesztési lehetőségei
2014-11-26 06:17:31
A keleti nyitás vállalkozásfejlesztési lehetőségei

A keleti nyitás vállalkozásfejlesztési lehetőségei

A „Keleti nyitás vállalkozásfejlesztési lehetőségei” címmel szerveztek kedden konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában a kamara és az SKC Consulting közösen.








Egyértelműen az exportösztönzés hívta életre a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keddi rendezvényét. Ezért részt vett a fórumon és előadást tartott dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős államtitkára mellett Szemerey Szabolcs, a Hírös Beszállítói Klaszter klasztermenedzsere, dr. Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH Zrt.) vezérigazgatója, Varga Tímea, az MNKH Zrt. igazgatója, Puskás Ágnes, MNKH Zrt. Ázsia viszonylati menedzsere, Somos András, az SKC-Consulting Kft., tulajdonos-ügyvezetője, valamint az SKC-Consulting Kft. több munkatársa is. Valamint jelen voltak és köszöntötték a fórum résztvevőit Gaál József, a BKMKIK elnöke, az MKIK alelnöke, Kecskemét alpolgármestere és dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét másik alpolgármestere is.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

A keleti nyitás vállalkozásfejlesztési lehetőségei kerültek előtérbe a kormány ez irányú programja révén - ismertette a lehetőségeket dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős államtitkára.

Mint elhangzott, a tőlünk keletebbre és délre eső térségek gazdasági szempontból az Európai Unióhoz képest sokkal gyorsabban növekednek, és ebből hazánk is szeretne profitálni. Egyebek között ez is indokolja a kormány „keleti nyitás" gazdaságpolitikáját.

- Azok a vállalkozói csoportok lesznek képesek ezeket a lehetőségeket kihasználni, amelyek valamilyen innovatív termékkel, innovatív tudással, olyan hozzáadott értékkel rendelkeznek, amelyek versenyelőnyt biztosítanak számukra ezeken a piacokon" - fogalmazott dr. Balogh Csaba. Hozzátette: a kelet ugyanakkor tágabb értelmezésű a kormányprogramban, mint maga a földrajzi fogalom.

- Nyitni szeretnénk a globális gazdaság azon csomópontjai felé, melyek sokkal gyorsabban növekednek, mint az Európai Unió, vagy észak Amerika gazdaságai. Ezért a „Keleti nyitás" fogalmába nem csak az ázsiai és Kelet-Európai térség, hanem részben a Nyugat-Balkán, Afrika és Latin-Amerika is beletartozik. Ezek olyan térségek, melyeket korábban a magyar diplomácia kicsit elhanyagolt.  

A kormány segít a piaci lehetőségeket felkutatni, amit a kis- és középvállalkozók önállóan nem tudnak megtenni. Itt számíthatnak a cégek a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-re. Afrikában, Ázsiában, Kelet-Európában egyre több új képviseleti irodájuk nyílik.

A keleti nyitás folyamatához kötődik az iparkamara legújabb tevékenysége, amely szintén a KKV szektorra koncentrál. Egy innovációs felmérés kezdődik hamarosan - mondta el a Hírös Beszállítói Klaszter klasztermenedzsere, Szemerey Szabolcs.

- Azt a célt szolgálja, hogy ők hogyan tudnak majd ebbe az exportorientált gazdaságba becsatlakozni, hogyan tudnak majd fejlődni. A felmérés jövőre indul el; most készítjük a metodikát - fogalmazott a menedzser.

A képzési program ennek megfelelően készül majd el; ez segíti elő a kisebb vállalkozásoknak a beszállítói láncokba és az exportlehetőségekbe való csatlakozását. Lesz nyelvi képzés, és az üzleti kultúra fejlesztése is tervben van - hangzott el egyebek között a külgazdasági konferencián.

Utoljára frissítve: 2014-11-26 06:18:31

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>