. Ma Andrea napja van.
A Kárpát-medence kincsei-határon innen, és túl
2014-08-15 07:34:16
A Kárpát-medence kincsei-határon innen, és túl

A Kárpát-medence kincsei-határon innen, és túl

Alföldi kenyér, szőlő és bor, a Kárpát-medence kincsei-határon innen, és túl címmel rendeztek csütörtökön konferenciát, valamint bemutatót a kecskeméti Városházán.









A rendezvény fővédnöke Dr. Zombor Gábor államtitkár Kecskemét Megyei Jogú Város volt polgármestere volt. A konferencia résztvevői között magyarországi, valamint a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről érkezett szakemberek - szőlészek, borászok, pékek – jelentek meg. Ott volt Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, Dr. Salacz László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, Dr. Máyer János, a Szőlészeti, Borászati Kutató Intézet megbízott igazgatója, Laczkó Róbert, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet vezérigazgatója, Dr. Milotay Péter, a ZKI osztályvezetője, Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi elnöke. Továbbá jelen voltak a Kunsági Női Borrend és a Mathiász Borrend nagymesterei, tagjai is.

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A KÉPGALÉRIÁT!

 

A rendezvényt a város nevében Mák Kornél köszöntötte. Az alpolgármester a Kárpát-medencei borkultúrát a bor művészetének nevezte, kiemelve az ágazatban dolgozók értékes munkáját.

 

A tradicionális konferencián a csemegeszőlőfajták és a gabonaipar remekei voltak a középpontban. Az előadások sorában elhangzott, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat. A Duna-Tisza köze pedig kiemelten a szőlő, gyümölcs, valamint a zöldségtermesztés fellegvára. Ezt is hangsúlyozta előadásában Szépe Ferenc.

 

„A kormányzat a következő EU-s ciklusban kiemelte fogja kezelni a kertészeti ágazatokat és az öntözést a Duna-Tisza közén elsősorban. Ez a változó klíma miatt egy nagyon fontos téma, valamint az élelmiszer feldolgozás, amire a teljes termelés épül” – mondta a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője.

 

Dr. Matuz János szegedi búzanemesítő „A régi magyar kenyér és a régi magyar búzafajták” címmel tartott előadása a továbbgondolásra érdemes, múltbéli előzményekről szólt. A szőlővel és a borral foglalkozó előadások szintén az ősi gyökereket kutatták, de szó esett az idei termésről is.

 

„Nagyon nehéz évünk lesz szerintem. Az a nagy termés, amit itt jósolnak, nem lesz meg. Komoly a lisztharmat fertőzés, és ezt követően botritisz fertőzés is várható. Ha nem lesz egy gyönyörű szeptember, akkor nagyon gyors szüretre lesz szükség egy ilyen rothadásos időszakban” – fogalmazott dr. Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója.

 

A konferenciát a nap során kiegészítette egy igényes és látványos termékbemutató a Városháza díszudvarán. Gabona- és sütőipari termékekben lehetett gyönyörködni, valamint szemügyre venni Kecskemét és térsége csemegeszőlőfajtáit. Természetesen a mustok és a borok sem maradtak ki a sorból.

(Szöveg: KTV, Fotók: Tormási Ákos)


Utoljára frissítve: 2014-08-15 07:45:34

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>