. Ma Gedeon napja van.
A karácsony varázslata - Szeretni mindenek ellenére
2013-12-24 02:03:27
A karácsony varázslata - Szeretni mindenek ellenére

A karácsony varázslata - Szeretni mindenek ellenére

Írta: Kasza Krisztián


Itt van karácsony. Mostanáig az ünnep a díszekről, az ünnepi fényekről, a szaloncukorról, a karácsonyfáról, és az ajándékozásról szólt. Amikor az ember, annak ellenére, hogy fejvesztve rohangált, hogy mindent időben előkészítsen, most mégiscsak megáll egy pillanatra, és arra gondol, hogy szeresse családtagjait, a körülötte élőket, az embertársait. Ma már elhalványodnak az ellentétek, a veszekedések és megnő a képességünk arra, hogy szeressünk. Ez a karácsony varázslata. Az, hogy képesek vagyunk felülemelkedni a mindennapok gondjain, és egyszerűen csak szeretni az embereket. És talán pont ez az a képesség, ami igazán naggyá tehet minket.

 

Ez elgondolkodtató. Mitől érzi magát az ember nagynak és büszkének? A történelem során különböző korokban és társadalmakban temérdek meghatározást adtak az emberi nagyságra. Voltak, akik azt mondták, hogy a nagyság egyenlő az erővel. Mások azt vallották, hogy a nagyságot az ésszel lehet mérni. És ki tudja még, hogy a különböző kultúrák milyen más módokon definiálták ezt a rövid, mégis igen bonyolult szót.

 

Mert mi a nagyság? Olyan erősnek lenni, hogy senki ne tudjon legyőzni minket? Olyan okosnak lenni, hogy létre tudjunk hozni atombombákat? Egy nemzet élén állni és irányítani megannyi nőt, férfit, és gyermeket? Ezek mind hihetetlen dolgok. Nehezen véghez vihető dolgok, de szerintem, nem ezek teszik az embert igazán büszkévé és naggyá, hanem az, amit L. Ron Hubbard írt a Mi a Nagyság? c. írásában:

 

„Az igazi lecke az, hogy megtanuljunk szeretni.

 

Annak, aki sértetlenül szeretné leélni az életét, ezt meg kell tanulnia: soha ne használja fel gyűlölet alapjául azt, amit ön ellen tettek. Soha ne vágyakozzon megtorlásra.

 

Igazi erő kell ahhoz, hogy szeressük az Embert. És hogy szeressük őt minden ez ellen irányuló kihívás ellenére, minden provokáció és mindazok ellenére, amelyek miatt nem kellene őt szeretnünk.

 

A boldogság és az erő csakis a gyűlölet hiányában marad fenn. A gyűlölet maga a pusztulásba vezető út. A szeretet az út az erő felé. Szeretni mindenek ellenére: ez a nagyság titka. És nagyon is lehetséges, hogy ez az univerzum legnagyobb titka.”

 

Mert ez a tényleg nehéz dolog. Szeretni valakit akkor is, amikor temérdek hibája van. Próbálja ki! Gondoljon egy emberre, aki ártott Önnek, aki keresztbe tett valamivel, vagy akiben csalódott. Próbálja meg szeretni. Szeretni a sok hibája, a rossz tettei vagy bármi negatív tulajdonsága ellenére is. Ha sikerül, akkor meglátja, hogy boldog ember lesz. Ki fogja magát húzni, mert nagynak fogja érezni magát, és a többi ember is nagynak fogja nevezni és felnéznek majd Önre.

 

Ez a Karácsony varázslata, hogy erről nemcsak álmodunk, hanem meg is tudjuk tenni. Most már csak annyi a feladatunk, hogy ezt egész évben fenntartsuk, és ne csökkenjen a mások iránti szeretetünk. Ekkor igazán boldog életünk lehet, és a karácsony varázslata fenn fog maradni, és én ezt kívánom mindenkinek.

 

 

 

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>