. Ma Márk napja van.
25 éves a Kecskeméti Református Internátus
2016-03-19 05:38:37
25 éves a Kecskeméti Református Internátus

25 éves a Kecskeméti Református Internátus

Az Internátus 25 éves jubileumát ünnepli 2016-ban a Kecskeméti Református Egyházközség. Az ünnepségsorozat kezdete a március 20-i (vasárnapi) jubileumi kollégiumi istentisztelet köré csoportosul majd.

 

 

 

 

 

 

A jubileumi év nyitóalkalmán március 18-án (pénteken) ünnepi vacsorán vettek részt az intézmény volt és jelenlegi nevelői. Az Internátus dísztermében rendezett vacsora díszvendégei az Internátus volt igazgatói voltak. Kuti József, az igazgatótanács elnöke, majd Pálné Lencsés Szilvia internátusigazgató köszöntötte a megjelenteket. 

 

Ebből az alkalomból kis műsorral is készültek a diákok: jelenetet adtak elő Tóth- Máthé Miklós „Pecúrok" című regénye alapján, és egy cselló-darabbal is megörvendeztették az ünneplőket.

 

A műsort követően virággal köszöntötték az Internátus első igazgatóját, Szabó Gábornét, az őt követő Dr. Kodácsy Jánosnét és a jelenlegi igazgatónőt, Pálné Lencsés Sziliviát.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

HÁTTÉR:

A Kecskeméti Református Internátus rövid története (szerkesztette: Pálné Lencsés Szilvia internátusigazgató)

A kecskeméti református oktatás történetében először az 1918-ban alapított Tanítónőképző-Intézet mellé állított fel az egyház Internátust a Tanítónőképző mögötti telken, nagy parkban, két különálló épületben. Korszerű felszerelése (játszótér, tornaszerek, fürdő) biztosította a leánytanulók egészséges fejlődését és tanulását. Ez az Internátus az 1928/1929 tanévtől kezdve befogadta a leánylíceum vidéki tanulóit is. Később a Bodor Zsuzsanna Leányotthonban is laktak líceumi növendékek.

Az 1929/30-as tanév értesítőiben olvashatunk arról, hogy az egyházi vezetés 1929. március 8-án megvásárolta a Búzás Mihály utca sarkán álló kis házat, az Újkollégium egyik szárnyának folytatásaként. A meglévő épület stílusában felépült a modern fiúinternátus, melyet 1929 őszén nyitottak meg.

A korabeli évkönyvben az alábbiakat olvashatjuk erről:

„Az intézet elhelyezése, berendezése korunk minden igényeinek megfelelő: egészséges, célszerű és csinos. Szervezet tekintetében az internátus kiegészítő része az iskolának (...) az igazgatótanács felügyelete, irányítása és fennhatósága alatt áll."

A rendszerváltás után újraindított református gimnázium mellé, ismét internátus szervezésébe kezdett az egyház vezetése. A Moziüzemi Vállalat használatában lévő, a volt Református Egyesület Székháza épületét kapta vissza egyházunk, és itt alakította ki az internátust és a konviktust.

A Kecskeméti Református Kollégium Internátusa 1991 szeptemberében nyithatta meg kapuját a vidéki tanulók elhelyezésére. Hat lányszoba és négy fiú szoba kapott helyet az intézményben. A szűkös körülmények ellenére élt itt 21 fiú és 37 lány, összesen 58 diák.

Az internátus első igazgatója Szabó Gáborné nagytiszteletű asszony volt. Az ő vezetésével alakították ki azt a rendet a Debreceni Református Kollégium példáján(mintájára?), amely szerint ma is működünk. Dr. Kodácsy Jánosné 16 esztendőn keresztül volt az intézmény gondos vezetője.

A kiépülő gimnázium az internátus létszámát folyamatosan gyarapította, így a fiúk egy részének átmenetileg a Fráter utca 23. szám alatti szép polgárházban lett lakóhelye, majd egyházunk vezetősége elhatározta, hogy végleges megoldásként a Hornyik János krt. 4. szám alatti épület eladásra szánt részét megvásárolja, és abban alakítja ki az internátust. Így szól egy korabeli híradás:

„Ha még nem is az Újkollégium épületébe, de szép és kényelmes új otthonba költözhettek a Kecskeméti Református Gimnázium Internátusának ez ideig az egykori KIE épületében, s egy ahhoz közeli házban tanyázó bentlakó diákjai. Ez az új „fellegvár" az Ipartestületi Székház felsőbb emeletein biztosít kényelmet az ifjú lakóknak (...)."

Sok odaadó munkáskéz segítségével az épület felszentelésére 1993. augusztus 29-én kerülhetett sor.

Gimnáziumunk létszámának további növekedése miatt a visszaigényelt Újkollégium épületében megüresedett - az addig az Állami Zeneiskola használatában lévő - szárnyban, a legelső internátus helyén, egy tanévre, ismét otthont kellett teremteni huszonkét lánynak.

A 1996 szeptemberére felépült Pálma Hotel egyik szárnyában a fiúknak lett négy évre kényelemes, tágas szálláshelye.

Az internátus két épületben működött egészen addig, míg a konviktusunk tetőtéri részét is beépíthettük. 2000 szeptemberétől már egy épületben, emeletenként elválasztva laknak fiúk és lányok.

Ma már a tanulószobák is mind az épületen belül vannak. Minden lakószobánk fürdőszobával ellátott, a 21. század elvárásainak megfelelő felszereltségűek.

Jól működő számítógépteremmel, közel 3000 kötetes könyvtárral, sportolásra alkalmas kondicionálóteremmel igyekszünk az itt lakó diákok mindennapjait segíteni, komfortosabbá tenni.

A 25 év történetéből kitűnik, hogy a kezdeti időszakban sok építkezés és költözés volt intézményünk életében, de minden év szeptemberére készen állhattunk a diákok fogadására. Isten kegyelméből léphettünk mindig tovább, hogy újabb tervek megvalósításán dolgozhassunk.

A 130 diákot befogadó internátusban igyekszünk otthont teremteni elsősorban a gimnáziumunkban tanuló, de Kecskeméttől távol lakó diákoknak. Néhány éve a Kodály Iskola növendékei felé is nyitott intézményünk, s ez színesebbé teszi közösségünket. Úgy gondoljuk, hogy kialakított rendünk a vidéki családok gyermekeinek biztonságos, nyugodt hátteret biztosít az itt töltött éveikhez.

Az elmúlt 25 év alatt mintegy 800 diák lakott internátusunkban. Ami igazán öröm számunkra, hogy a mögöttünk hagyott évek alatt 59 testvérpár élt az Internátus falai között. Intézményünk országos beiskolázású, fennállásunk óta 177 településről érkeztek hozzánk diákok, a legtöbben Szabadszállásról.

Az első nevelőtestület négy főből állt. Ma nyolc nevelő segíti, neveli a közel 120 itt lakó diákot. A nevelőtestület tagjai: Kiss Imréné, Molnár Tamás, Sikó Irén, Szabóné Bartosek Orsolya, Szerdiné Novák Anett, Tótné Kovács Erika. Az internátusban délelőttönként Füredi Márta teljesít szolgálatot, ő ellenőrzi a betegeket, az internátusban tartózkodókat. Az internátus igazgatója Pálné Lencsés Szilvia.

Utoljára frissítve: 2016-03-19 05:39:38

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>