. Ma Márk napja van.
1956 Bács-Kiskun megyei vértanújára, Dr. Szobonya Zoltánra emlékeztek (2015)
2015-09-30 17:01:52
1956 Bács-Kiskun megyei vértanújára, Dr. Szobonya Zoltánra emlékeztek (2015)

1956 Bács-Kiskun megyei vértanújára, Dr. Szobonya Zoltánra emlékeztek (2015)

Az 1956-os forradalom Bács-Kiskun megyei vértanúja, a halálra ítélt, majd 1958. szeptember 29-én kivégzett Dr. Szobonya Zoltán halála 57. évfordulója alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendeztek Kecskeméten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Szobonya Zoltánt, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik Bács-Kiskun megyei vezetőjét 1958. szeptember 29-én végezték ki a kecskeméti börtönben. A jánoshalmi jogász mindvégig a forradalom tisztaságát képviselte, és a bíróság előtt is vállalta: „inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni."

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Az ünnepségen a lánya, Szobonya Csilla köszöntötte a résztvevőket, majd megemlékezett mártírhalált halt édesapjáról. Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy egy igaz és hívő emberre emlékezünk, aki számára a legfontosabb értékek közé tartozott a hazaszeretet, és nem tudta megtörni a kommunista diktatúra.

A megemlékezésen Tóth Eszter Zsófia történész méltatta Dr. Szobonya Zoltán életútját, majd átadták a Szobonya Zoltán emlékérmeket. Ebben az évben az elismerést Regéczy Nagy László, nyugalmazott dandártábornok, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke és Orgoványi István történész, levéltáros-kutató vehették át. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Délben az Izsáki útról nyíló Szobonya Zoltán utcában is tartottak megemlékezést, ahol a koszorúzást megelőzően Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke mondott beszédet.

„Ha megkérdeznénk a kecskeméti járókelőket, ki volt Szobonya Zoltán, minden bizonnyal keveset tudnánk meg - mondta. - Mentségül szolgáljon, hogy a legutóbbi évekig sokat nem is tudhattunk róla, hiszen Őt és ügyét is elhallgatásra ítélték. Mentségül szolgálhat az is, hogy Szobonya Zoltán életútjának csak a legutolsó szakasza kötődik városunkhoz. A tragikus vég, ami alkalmat ad és egyben kötelez bennünket a emlékezésre.

Utoljára frissítve: 2015-09-30 17:03:21

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>