. Ma Zoltán napja van.
100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia
2016-02-09 21:22:00
100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia

100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia

Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében Kecskemétre látogatott kedden. Magyarország miniszterelnökét a városházán fogadta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, majd zárt körben tárgyalásokat kezdtek.

 

 

 

 

 

 

Orbán Viktor 10 pontban foglalta össze kecskeméti tárgyalásai végén milyen „csomagot" kapott a város.

- Kedves kecskemétiek, a magyar kormány a maga részéről az Önök erőfeszítéseihez az elmúlt 10 évben úgy tudott hozzájárulni, hogy összességében mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget teremtett - emlékeztetett Kecskeméten a miniszterelnök. - A mai tárgyalásunknak az volt a kulcskérdése, hogy ezt a szinte példátlanul sikeres tíz éves kecskeméti fejlődési szakaszt sikerüljön újabb tíz évvel megtoldani.

 

A kormányfő beszédében megköszönte a kecskeméti polgárok „kitartó bajtársiasságát", akik - szavai szerint - nehéz időkben is a keresztény, polgári erőket támogatták.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Hangsúlyozta: Kecskemét városával könnyű megállapodást kötni, mert „nem feneketlen kútba" érkeznek az adóforintok, hanem „megfialnak".

 

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 5 évben a kormány 16,7 milliárd forint adósságot vállalt át Kecskeméttől, amelyhez hozzáadva a 80-85 milliárd forint állami és uniós forrást, mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget teremtett a városnak.

 

Orbán Viktor szólt arról, hogy a jelenlegi támogatásokat egy olyan ország tudja teljesíteni, amelyik 6 évvel ezelőtt pénzügyileg összeomlott, csak a hitelek tartották életben.

 

Fontosnak nevezte, hogy az IMF-hitelek korábbi visszafizetése után Magyarország 2016-ban az Európai Uniótól felvett hitelek utolsó részletét, mintegy 600 milliárd forintot fog. Ennek az árnyékában kell értékelni a magyar emberek óriási erőfeszítésének az eredményét, amely fantasztikus teljesítmény csak a számok függvényében is - fogalmazott a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor beszélt arról, hogy a jelenleg 110 ezer lakosú város a becslések szerint 10 év alatt 130 ezresre is bővülhet. Azt mondta, hogy „Kecskemét össze fog kapcsolódni Szolnokkal, Cegléddel és Dunaújvárossal" és egy nagy régió meghatározó központja lesz, ennek tükrében kell a fejlesztési forrásokat is értékelni.   

Tíz fejlesztési pontban állapodtak meg Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonnyal.

Az első: 25 milliárd forintot bocsát a magyar kormány Kecskemét város rendelkezésére. Azért, hogy ezzel létrehozzon egy gazdaságfejlesztési alapot, melyre kis és közepes vállalkozások visszatérítendő forrásként pályázhatnak majd. Azaz nem csak a központi kormányzathoz lehet a jövőben Kecskemétről pályázatokat benyújtani, hanem Kecskemét városához is. A kormány szándékai szerint ez a 25 milliárd forint hosszabb távon beépülhet Kecskemét gazdasági életébe. 

A második: megegyezés született arról, hogy a kecskeméti reptéren épül egy kifejezetten polgári célokat szolgáló kifutópálya.

A harmadik: az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot.

A negyedik: a város körül teljesen megépül a körgyűrű. A fejlesztés becslések szerint 18 milliárdba kerül.

Az ötödik: az 52-es főút városba vezető szakaszát a kormány négysávosítani fogja.  

A hatodik: egyetemi-iparí kutatóközpontot hoznak létre Kecskeméten. Ennek költségei még nem ismertek: bizottságot hoznak létre a részletek kidolgozására.

A hetedik: megállapodtak a vasútfejlesztésről. Ez két területen is várható: a kecskeméti vasúti főpályaudvar „rendbetételét", valamint egy P+R parkoló rendszert jelent. Orbán Viktor nem tért ki a részletekre, de vélhetően az intermodális csomópont megépültét jelenti a terv. Továbbá közös fejlesztési tervet dolgoznak ki arra, amely megteremti a kecskeméti elővárosi vasútrendszert.

A nyolcadik: fejlesztik a világhírű Kodály Intézetet. Építenek Kecskeméten egy új, 250 fős koncerttermet, valamint tantermeket és stúdiókat. Ez a beruházás a tervek szerint mintegy 3 milliárd forintot tesz majd ki.

A kilencedik: Egy középfokú, duális szakképzést szolgáló, gazdasági területen működő két tannyelvű iskola és kollégium megépítését is bejelentette Orbán Viktor, mintegy 1,5 milliárd forint forrásból.

A tizedik: a kormány a kecskeméti városháza felújítására 4 milliárd forintot ad. A beruházás már az idén megkezdődik és várhatóan jövőre lesz kész.

(MTI / kecskemeti-hirhatar.hu)

Utoljára frissítve: 2016-02-09 21:25:08

További híreink
GYORSHÍR: Kiemelt járműipari központ Kecskemét
A kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította Kecskemét térségét. A kormányhatározat kedden lép hatályba.
2018-03-23 12:28:19, Hírek, Fókuszban Bővebben
Új nappali ellátást biztosító telephelyet építenek Homokbányán
Megállíthatatlanul folytatódik Kecskemét Homokbányai városrészének fejlődése.
2018-03-12 17:33:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Márciusban újra lesz Nőnek lenni jó konferencia a Kamarában
A hetedik Nőnek lenni jó konferencián a Generációk témaköre kerül a középpontba nagyszerű előadók és fotósok segítségével a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaráb...
2018-03-07 04:55:26, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére