. Ma Márk napja van.
100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia
2016-02-09 21:22:00
100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia

100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia

Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében Kecskemétre látogatott kedden. Magyarország miniszterelnökét a városházán fogadta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, majd zárt körben tárgyalásokat kezdtek.

 

 

 

 

 

 

Orbán Viktor 10 pontban foglalta össze kecskeméti tárgyalásai végén milyen „csomagot" kapott a város.

- Kedves kecskemétiek, a magyar kormány a maga részéről az Önök erőfeszítéseihez az elmúlt 10 évben úgy tudott hozzájárulni, hogy összességében mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget teremtett - emlékeztetett Kecskeméten a miniszterelnök. - A mai tárgyalásunknak az volt a kulcskérdése, hogy ezt a szinte példátlanul sikeres tíz éves kecskeméti fejlődési szakaszt sikerüljön újabb tíz évvel megtoldani.

 

A kormányfő beszédében megköszönte a kecskeméti polgárok „kitartó bajtársiasságát", akik - szavai szerint - nehéz időkben is a keresztény, polgári erőket támogatták.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Hangsúlyozta: Kecskemét városával könnyű megállapodást kötni, mert „nem feneketlen kútba" érkeznek az adóforintok, hanem „megfialnak".

 

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 5 évben a kormány 16,7 milliárd forint adósságot vállalt át Kecskeméttől, amelyhez hozzáadva a 80-85 milliárd forint állami és uniós forrást, mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget teremtett a városnak.

 

Orbán Viktor szólt arról, hogy a jelenlegi támogatásokat egy olyan ország tudja teljesíteni, amelyik 6 évvel ezelőtt pénzügyileg összeomlott, csak a hitelek tartották életben.

 

Fontosnak nevezte, hogy az IMF-hitelek korábbi visszafizetése után Magyarország 2016-ban az Európai Uniótól felvett hitelek utolsó részletét, mintegy 600 milliárd forintot fog. Ennek az árnyékában kell értékelni a magyar emberek óriási erőfeszítésének az eredményét, amely fantasztikus teljesítmény csak a számok függvényében is - fogalmazott a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor beszélt arról, hogy a jelenleg 110 ezer lakosú város a becslések szerint 10 év alatt 130 ezresre is bővülhet. Azt mondta, hogy „Kecskemét össze fog kapcsolódni Szolnokkal, Cegléddel és Dunaújvárossal" és egy nagy régió meghatározó központja lesz, ennek tükrében kell a fejlesztési forrásokat is értékelni.   

Tíz fejlesztési pontban állapodtak meg Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonnyal.

Az első: 25 milliárd forintot bocsát a magyar kormány Kecskemét város rendelkezésére. Azért, hogy ezzel létrehozzon egy gazdaságfejlesztési alapot, melyre kis és közepes vállalkozások visszatérítendő forrásként pályázhatnak majd. Azaz nem csak a központi kormányzathoz lehet a jövőben Kecskemétről pályázatokat benyújtani, hanem Kecskemét városához is. A kormány szándékai szerint ez a 25 milliárd forint hosszabb távon beépülhet Kecskemét gazdasági életébe. 

A második: megegyezés született arról, hogy a kecskeméti reptéren épül egy kifejezetten polgári célokat szolgáló kifutópálya.

A harmadik: az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot.

A negyedik: a város körül teljesen megépül a körgyűrű. A fejlesztés becslések szerint 18 milliárdba kerül.

Az ötödik: az 52-es főút városba vezető szakaszát a kormány négysávosítani fogja.  

A hatodik: egyetemi-iparí kutatóközpontot hoznak létre Kecskeméten. Ennek költségei még nem ismertek: bizottságot hoznak létre a részletek kidolgozására.

A hetedik: megállapodtak a vasútfejlesztésről. Ez két területen is várható: a kecskeméti vasúti főpályaudvar „rendbetételét", valamint egy P+R parkoló rendszert jelent. Orbán Viktor nem tért ki a részletekre, de vélhetően az intermodális csomópont megépültét jelenti a terv. Továbbá közös fejlesztési tervet dolgoznak ki arra, amely megteremti a kecskeméti elővárosi vasútrendszert.

A nyolcadik: fejlesztik a világhírű Kodály Intézetet. Építenek Kecskeméten egy új, 250 fős koncerttermet, valamint tantermeket és stúdiókat. Ez a beruházás a tervek szerint mintegy 3 milliárd forintot tesz majd ki.

A kilencedik: Egy középfokú, duális szakképzést szolgáló, gazdasági területen működő két tannyelvű iskola és kollégium megépítését is bejelentette Orbán Viktor, mintegy 1,5 milliárd forint forrásból.

A tizedik: a kormány a kecskeméti városháza felújítására 4 milliárd forintot ad. A beruházás már az idén megkezdődik és várhatóan jövőre lesz kész.

(MTI / kecskemeti-hirhatar.hu)

Utoljára frissítve: 2016-02-09 21:25:08

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>