. Ma Gerzson napja van.
100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia
2016-02-09 21:22:00
100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia

100 milliárdos fejlesztésekről írt alá megállapodást Orbán Viktor és Szemereyné Pataki Klaudia

Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében Kecskemétre látogatott kedden. Magyarország miniszterelnökét a városházán fogadta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, majd zárt körben tárgyalásokat kezdtek.

 

 

 

 

 

 

Orbán Viktor 10 pontban foglalta össze kecskeméti tárgyalásai végén milyen „csomagot" kapott a város.

- Kedves kecskemétiek, a magyar kormány a maga részéről az Önök erőfeszítéseihez az elmúlt 10 évben úgy tudott hozzájárulni, hogy összességében mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget teremtett - emlékeztetett Kecskeméten a miniszterelnök. - A mai tárgyalásunknak az volt a kulcskérdése, hogy ezt a szinte példátlanul sikeres tíz éves kecskeméti fejlődési szakaszt sikerüljön újabb tíz évvel megtoldani.

 

A kormányfő beszédében megköszönte a kecskeméti polgárok „kitartó bajtársiasságát", akik - szavai szerint - nehéz időkben is a keresztény, polgári erőket támogatták.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Hangsúlyozta: Kecskemét városával könnyű megállapodást kötni, mert „nem feneketlen kútba" érkeznek az adóforintok, hanem „megfialnak".

 

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 5 évben a kormány 16,7 milliárd forint adósságot vállalt át Kecskeméttől, amelyhez hozzáadva a 80-85 milliárd forint állami és uniós forrást, mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget teremtett a városnak.

 

Orbán Viktor szólt arról, hogy a jelenlegi támogatásokat egy olyan ország tudja teljesíteni, amelyik 6 évvel ezelőtt pénzügyileg összeomlott, csak a hitelek tartották életben.

 

Fontosnak nevezte, hogy az IMF-hitelek korábbi visszafizetése után Magyarország 2016-ban az Európai Uniótól felvett hitelek utolsó részletét, mintegy 600 milliárd forintot fog. Ennek az árnyékában kell értékelni a magyar emberek óriási erőfeszítésének az eredményét, amely fantasztikus teljesítmény csak a számok függvényében is - fogalmazott a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor beszélt arról, hogy a jelenleg 110 ezer lakosú város a becslések szerint 10 év alatt 130 ezresre is bővülhet. Azt mondta, hogy „Kecskemét össze fog kapcsolódni Szolnokkal, Cegléddel és Dunaújvárossal" és egy nagy régió meghatározó központja lesz, ennek tükrében kell a fejlesztési forrásokat is értékelni.   

Tíz fejlesztési pontban állapodtak meg Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonnyal.

Az első: 25 milliárd forintot bocsát a magyar kormány Kecskemét város rendelkezésére. Azért, hogy ezzel létrehozzon egy gazdaságfejlesztési alapot, melyre kis és közepes vállalkozások visszatérítendő forrásként pályázhatnak majd. Azaz nem csak a központi kormányzathoz lehet a jövőben Kecskemétről pályázatokat benyújtani, hanem Kecskemét városához is. A kormány szándékai szerint ez a 25 milliárd forint hosszabb távon beépülhet Kecskemét gazdasági életébe. 

A második: megegyezés született arról, hogy a kecskeméti reptéren épül egy kifejezetten polgári célokat szolgáló kifutópálya.

A harmadik: az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot.

A negyedik: a város körül teljesen megépül a körgyűrű. A fejlesztés becslések szerint 18 milliárdba kerül.

Az ötödik: az 52-es főút városba vezető szakaszát a kormány négysávosítani fogja.  

A hatodik: egyetemi-iparí kutatóközpontot hoznak létre Kecskeméten. Ennek költségei még nem ismertek: bizottságot hoznak létre a részletek kidolgozására.

A hetedik: megállapodtak a vasútfejlesztésről. Ez két területen is várható: a kecskeméti vasúti főpályaudvar „rendbetételét", valamint egy P+R parkoló rendszert jelent. Orbán Viktor nem tért ki a részletekre, de vélhetően az intermodális csomópont megépültét jelenti a terv. Továbbá közös fejlesztési tervet dolgoznak ki arra, amely megteremti a kecskeméti elővárosi vasútrendszert.

A nyolcadik: fejlesztik a világhírű Kodály Intézetet. Építenek Kecskeméten egy új, 250 fős koncerttermet, valamint tantermeket és stúdiókat. Ez a beruházás a tervek szerint mintegy 3 milliárd forintot tesz majd ki.

A kilencedik: Egy középfokú, duális szakképzést szolgáló, gazdasági területen működő két tannyelvű iskola és kollégium megépítését is bejelentette Orbán Viktor, mintegy 1,5 milliárd forint forrásból.

A tizedik: a kormány a kecskeméti városháza felújítására 4 milliárd forintot ad. A beruházás már az idén megkezdődik és várhatóan jövőre lesz kész.

(MTI / kecskemeti-hirhatar.hu)

Utoljára frissítve: 2016-02-09 21:25:08

További híreink
60 millióval akarták „lehúzni” kecskeméti ismerősüket
A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének kísérlete miatt vádat emelt két kecskeméti férfi ellen, akik 2015 decemberében Kecsk...
2017-02-22 05:45:51, Hírek, Fókuszban Bővebben
Vár a Vackor Vár a TOUREX Utazás Kiállításon
Február 24-25-én (péntek-szombat) szeretettel várjuk az érdeklődőket a TOUREX Utazás Kiállításon, a Hírös Agórában, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. standján.
2017-02-22 04:40:24, Hírek, Fókuszban Bővebben
Tavasszal újra lesz Bohém Fesztivál Kecskeméten
Tavasszal ismét várja a jazz és a ragtime rajongóit a Bohém Fesztivál. A 26. jazzünnep középpontjában ezúttal a hölgyek állnak majd. A fellépő művészek között ebben az év...
2017-02-20 20:42:29, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Lehet mondani, hogy immár hagyomány Kecskeméten, hogy az „Orvosbál" és a Jogászbál helyszíne is a Four Points ...
Bővebben >>